Narcisme: eenzaam in het middelpunt

Personen met narcisme of met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak charmant, autonoom en welbespraakt. In eerste instantie lijken ze dan ook prima te functioneren. Als men vervolgens iets dieper kijkt dan liggen bij een narcist angst en een grote leegte op de loer.

Narcisme.net 336x280

Narcisme en het middelpunt

Kenmerkend van personen die aan narcisme leiden is dat zij altijd en overal proberen het middelpunt te zijn. Vaak met een charmante ondertoon voeren ze het gesprek en proberen zo indruk te maken. Achter dit alles schuilt maar 1 motief, namelijk in de belangstelling van anderen staan.

Een relatie met een narcist?

Ben je al jarenlang samen met je partners of hebben jullie elkaar pas net leren kennen en vermoedt je dat je met een narcist hebt te maken? Doe dan hier de narcisme test! Het is van belang om te weten dat eigenlijk iedereen narcistische trekjes heeft en dus dat iedereen wel een beetje aan narcisme lijdt. Eén van de kenmerken van narcisme is bijvoorbeeld de drang om ergens bij te horen. Uiteindelijk geldt dit kenmerk ook voor mensen die niet direct aan narcisme lijden.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis en relaties

Het is vaak onduidelijk hoe men het beste om kan gaan met personen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hieronder geven we 3 tips waarmee je de omgang kunt verbeteren.
• Slijmen bij een narcist
Als je graag iets gedaan wilt krijgen van iemand die aan narcisme lijdt, is slijmen een oplossing. Ook wil het helpen wanneer je de narcist het gevoel geeft dat iets eigenlijk zijn idee is.
• Spreek een narcist nooit tegen
Vooral wanneer je samen met een narcist in de gezelschap bij anderen bent is het slim om nooit openlijk kritiek te leveren. Spreek de narcist liever thuis aan en ga dus nooit e confrontatie op locatie aan.
• Vertrouw op je eigen gevoel
De omgang met een narcist kan de relatie vaak ernstig onder druk zetten. Soms zelf zo erg dat partners aan hun zelf gaan twijfelen. Het is dan ook uitermate belangrijk om in jezelf te geloven en niet in te gaan op escapades van de narcist.

Narcisme.net posts bottom