Hoog sensitieve persoonlijkheid en prikkels van buiten

Hoe ervaar je prikkels van buitenaf?

Als je een hoog sensitief persoon bent, komen opmerkingen, gedrag en gevoelens van andere mensen vaak heel hard bij je binnen. Veel harder dan bij mensen die geen HSP (hoog sensitief persoon) hebben. Je weet precies hoe je jezelf moet beoordelen, tenminste dat denk je. Je beoordeelt jezelf zoals anderen je beoordelen, echter is dat wel juist? Ziet die ander je wel, zoals je jezelf ziet?

De gedachtegang van een persoon die hoog sensitief is

Een hoog sensitieve persoonlijkheid wil eigenlijk gewoon zeggen dat je hoog prikkelgevoelig bent. Doordat je heel veel prikkels van buitenaf oppakt, is het moeilijk om bij jezelf te blijven. Als iemand op een rot manier tegen je zegt, dat je iets niet goed doet, begin je gelijk te malen. Je blijft maar doormalen met het gevolg dat je uiteindelijk zelf gaat geloven dat je nooit iets goed kan doen. Als dit jaar in jaar uit zo door gaat, heeft dit effect op je zelfwaardering. Het gevolg is dat je een steeds negatiever zelfbeeld krijgt. Mensen met HSP hebben volhorens wat betreft stemmingen van anderen. Als de ander niet lekker in zijn vel zit en bod tegen je doet, heb je al gauw het idee dat het aan jou ligt. Je zal wel weer iets verkeerds gedaan hebben.

HSP en Narcisme

Als je HSP hebt wil je graag bevestiging van anderen, je wilt graag horen dat je iets goed doet, dat de ander van je houdt. Het negatieve zelfbeeld dat iemand die hoog prikkelgevoelig is ontwikkeld heeft, komt ook bij Narcisme voor. Een narcist heeft een laag zelfbeeld en zoekt net als een HSP-er constant bevestiging bij anderen.

Verschillen tussen Narcisme en HSP

Als je HSP hebt, kan in jou optiek de ander alles beter dan jijzelf. Je trekt jezelf naar beneden ten opzichte van anderen. Een narcist heeft ook een negatief zelfbeeld, echter deze kraakt juist anderen af om zichzelf maar beter te kunnen voelen. Toch zijn beiden gevoelig voor de stemmingen van anderen.

Je bent belangrijk

Anders zijn is niet verkeerd. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat het gevoel van eigenwaardig niet afhankelijk hoeft te zijn van wat de ander van je denkt. Je moet op zoek gaan naar je eigen gevoel en daarop vertrouwen. Want als je innerlijk goed in je vel zit, straal je dat ook uit naar buiten. Je mag gewoon jezelf zijn, net zoals ieder ander.

2 Commentaren

 1. Marileny Chaparro

  In mijn opinie is narcisme = asperger en je kan niet kiezen. Als je autisme van de asperger vorm hebt, dan wordtje straks genoemd narcistisch.

  Antwoord
 2. Jeffrey lascana

  Je hebt geen HSP, je bent HSP, en HSPér heeft niet per definitie een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen. HSP is een hele mooie eigenschap, Ben je HSP en heb je jezelf emotioneel ontwikkeld tot volwassen mens dan kun je eht genieten van eel dingen die de meeste mensen ontgaan. En de narcist pik jij als HSPér er zo uit.
  vriendelijke groet een HSPér

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.