Ze zijn narcistisch, willen alles uit het leven halen en vrezen er niet voor jong te sterven. Volgens onderzoekster en psychologe Jean Twenge zijn deze karaktereigenschappen van de huidige generatie (Amerikaanse) tieners en twintigers af te lezen uit de popmuziek van tegenwoordig.
Jongeren van nu zijn erop gebrand iets te maken van hun leven, omdat het morgen afgelopen kan zijn, zegt de onderzoekster tegen het online magazine The Atlantic. Deze levenslust gaat volgens haar gepaard met een enorme dosis zelfvertrouwen die vaak genoeg doorslaat in narcisme.
Twenge bestudeerde diverse popliederen om zo de tijdgeest in kaart te brengen en de culturele waarden van jongeren te achterhalen. Haar bevindingen bundelde ze in het boek ‘Generation Me: Why Today’s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled–and More Miserable Than Ever Before’.
Dat narcisme oprukt, blijkt volgens Twenge uit het toenemende gebruik van woorden als ‘I’ en ‘me’ in liedteksten. In de jaren tachtig werd vooral gerept over liefde en samen zijn, maar dat is in de afgelopen 27 jaar enorm afgevlakt, zegt de onderzoekster.
De kip of het ei
Je kunt de analyse van Twenge vergelijken met het kip-en-eiverhaal. Onduidelijk blijft wie eerst was, zegt muziekprofessor John Covach van de Rochester University. Hetzelfde geldt voor de huidige YOLO-mentaliteit. Het wordt nu weliswaar veelvuldig gebruikt door muzikanten, maar dat wil nog niet zeggen dat daar vroeger geen sprake van was.
Al in de jaren vijftig en zestig – als je goed zoekt zelfs nog voor de Tweede Wereldoorlog- vierde een egocentrische levenswijze hoogtij in de entertainmentindustrie, stelt Covach. Zo belichaamde de Amerikaanse acteurJames Dean de YOLO-mentaliteit als geen ander. Dean stond bekend als rebel en stierf met 24 jaar een vroege dood.
Muziek is niet de oorzaak van een fenomeen als de YOLO-mentaliteit, maar het vertelt wel wat er aan de hand is, nuanceert Robert Fink, musicoloog aan UCLA. Popmuziek is dan ook een goed middel om de tijdgeest te analyseren. Maar, stelt hij ook, het is niet de eerste keer dat liedteksten ietwat morbide zijn. Popicoon Prince zong decennia geleden al over het plukken van de dag en het einde van de wereld in zijn nummer 1999.
Bron: Trouw.nl