Topbestuurders en narcisme

In onderzoek uitgevoerd aan de Erasmus Universiteit wordt gesteld dat Narcisme helpt bij het effectief leiding geven van organisaties. Kanttekening is wel dat een te hoge mate van narcisme destructief kan zijn voor organisatie.

Persoonlijkheidsstoornis

Indien er sprake is van een ernstige vorm van narcisme, wordt ook wel gesproken van een persoonlijkheidsstoornis. Narcisten vertonen veelal een grote zoektocht naar macht en erkenning. Daarnaast beschikken ze over een overdosis van zelfvertrouwen. Deskundigen zeggen echter dat dit gedrag juist optreedt omdat men het lage zelfbeeld wil compenseren.
Het onderzoek pleit ervoor om topbestuurders te testen op narcisme het onderzoek te borgen binnen de corporate governance code. Een gedragscode die ongewenst gedrag van bestuurders moet tegengaan.

Narcisten en salarissen

Kenmerkend voor Narcisten in de top van bedrijven is dat zij zich vaak enorme salarissen toebedelen, fraude plegen en weinig tot geen tegenspraak dulden binnen het bedrijf. Op de lange termijn is dit schadelijk voor het bedrijf, aldus het onderzoek.
Ondanks dat het onderzoek is gebaseerd op Amerikaanse bedrijven lijkt de relevantie ook veer Nederland te gelden. Er worden echter geen voorbeelden van narcisten in de top bij naam genoemd. Toekomstig onderzoek bij toonaangevende (beurs)bedrijven moet hier verandering in gaan brengen.
Narcisme.net posts bottom

1 Commentaar

  1. Ik ken iemand waar ik van vermoed dat ze narcisme heeft een groep die steunpunt heet op Facebook ze vertoond bijna elke siemtomen vertoond ik ben uit de groep gegaan omdat ze voor geen enkele rede vatbaar is we hebben als beheerders buiten haar om een zededelekwent uit de groep gezet en ze heeft die er terug in gezet omdat het haar beslissing is we hebben die er uit gezet om de reden dat er veel verkrachters slachtoffer in zitten ik heb dan een speciale regel toegevoegd die de ze dan er uit heeft verwijderd omdat het nooit een regel zal worden die regel was dat er geen telefoon nummers in de groep mocht gezet worden ter bescherming van de psychische patiƫnten die gemakkelijk te manipuleer zijn wat moet ik doen

    Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *