Draait alles om de ander of om jezelf?

Blaak je ook van het zelfvertrouwen of ben je juist die persoon die in heel veel dingen onzeker is? Misschien wil je het iedereen wel zoveel mogelijk naar de zin maken en voel je je vaak onzeker. Je kunt in bepaalde situaties goed voor jezelf opkomen, maar er zijn ook situaties waarin dit niet lukt en cijfer je jezelf als het ware weg. Er zijn mensen die zich niet kunnen wegcijferen en die zichzelf juist heel erg belangrijk vinden, die in alles de beste willen zijn. Ze scheppen graag op over wat ze doen en hoe goed ze wel niet zijn. Deze mensen kun je ook wel narcisten noemen.

Narcisme.net 336x280

Narcisme en zelfvertrouwen

Een narcist is iemand die in alles de beste wil zijn. Hij wil alles zelf in de hand houden en alles zelf regelen, want als hij het zelf regelt, dan weet hij ook zeker dat het allemaal goed gaat. Een narcist lijdt aan grootheidswaanzin, alleen hij kan het goed doen. Wat een ander doet is nooit zo goed als dat hij het zelf zou doen. De dingen die ze doen, gaan vaak over de rug van een ander, zodat ze er zelf beter van worden. Als je dit zo leest zou je toch denken dat een narcist blaakt van het zelfvertrouwen. Echter het tegendeel is waar.

Narcisme en relaties

In het begin van een relatie kan een narcist zijn narcisme goed verbloemen. Hij komt vaak charmant en boordevol zelfvertrouwen over, echter hij kan dit gedrag niet volhouden en uiteindelijk komt de narcistische persoonlijkheidsstoornis naar boven. Degene die een relatie met de narcist hebben opgebouwd komen in een lastig pakket terecht. Het is niet eenvoudig om in de relatie iets goed te doen en het wordt steeds lastiger om de relatie te onderhouden.

Kenmerken van een narcist

Er zijn heel veel kenmerken waaraan je een narcist kunt herkennen. Een narcist heeft in eerste instantie veel eigenwaarde en vindt zichzelf enorm uniek en wil heel graag bewondering van de ander krijgen. Hij kan echter niet tegen kritiek en schiet constant in de verdediging. Door het gebrek aan spontaniteit kan hij ongeïnteresseerd overkomen. Het tonen van gevoelens is bijna onmogelijk en de aandacht is altijd op zichzelf gericht, waardoor een narcist al gauw gezien wordt als iemand die zichzelf op een voetstuk plaats en de indruk wekt dat hij barst van het zelfvertrouwen. Echter een narcist heeft een zwak zelfbeeld en vraagt met zijn gedrag constant bevestiging bij anderen.

Meer lezen hierover?

ik ben geweldig of toch iet?

 

Nu voordelig bij Bol.com

 
 

Narcisme.net posts bottom

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *