Narcisme en de opvoeding van kinderen

Hoe ziet een narcist eruit?

De meeste mensen hebben wel een idee hoe een narcist er uit ziet. De meest bekende kenmerken zijn een over mate aan ijdelheid, continue sturing naar materialisme, geen gevoel voor de medemens en een opgeblazen zelfbeeld. In de volksmond worden narcisten vaak als “enorme eikels” omschreven. Onderzoek wijst uit dat de kenmerken van narcisme ontstaan en evalueren vanaf het zevende levensjaar. De verklaring hierachter is dat kinderen op dat moment zichzelf gaan vergelijken met andere leeftijdsgenoten.

Narcisme.net 336x280

Egocentrische kenmerken

narcisme en opvoedingEen veel gemaakte denkfout in de huidige tijd is dat je een bepaalde mate van egocentrische kenmerken nodig hebt om te slagen in de huidige maatschappij. Wat opvalt bij narcisten is dat men uiteindelijk altijd faalt. Veel geziene kenmerken bij narcisme op het werk is bijvoorbeeld op het aangaan van enorme risico’s. Vaak ingegeven door macht.

Opvoeding en narcisme

Nieuw onderzoek toont nu aan dat er een relatie bestaat tussen Narcisme en opvoeding van kinderen. Het onderzoek beschrijft dat kinderen die regelmatig worden opgehemeld door hun ouders na een bepaalde periode narcistische trekken gaan vertonen. Voorbeeld hiervan is de toename van pesterijen op bijvoorbeeld scholen.

In het onderzoek werden meer dan 500 kinderen en hun ouders gedurende anderhalf jaar gevolgd. Uiteindelijk bleek dat wanneer ouders constant aangeven bij hun kroost dat zij uitermate speciaal, de kinderen het gaan geloven. Met als gevolg dat kinderen denken meer speciaal te zijn (en daaraan dus ook andere rechten kunnen ontlenen) dan andere leeftijdsgenoten. Belangrijke opmerking hierbij is wel dat de ouders alles met de beste bedoeling deden en het niet door hadden dat kinderen lichte narcistische trekken gingen vertonen.

Narcisme.net posts bottom

15 Commentaren

 1. Willem

  Ook kinderen opgevoed door een narcistische moeder die nooit gecorrigeerd en gestuurd worden lopen grote kans zelf narcisten te worden. Het maakt niet uit wat ze doen, dingen slopen, pikken van elkaar, vooral ook slaan en schoppen etc. wat niet gecorrigeerd word. Als die kinderen niet gecorrigeerd worden denken ze op gegeven moment dat ze alles mogen en alles om hen draait. Hierbij is dan hun moeder hun voorbeeld, haar narcistisch gedrag waar ze zich aan spiegelen. Ze leren geen grenzen en zullen zichzelf ook geen grenzen kunnen stellen. Leren niet wat belangrijk is in het leven en hoe ze zorg en bezorgdheid om andere kunnen hebben.

  Ik he het zien gebeuren. Een ouder gezin, introverte moeder met verborgen narcisme. 3 kinderen waarvan 2 duidelijk al in hun pubertijd ernstige symptomen van narcisme vertoonde gelijk aan hun moeder.

  Antwoord
  1. Menno

   Waarom noem je specifiek de moeder? Vader zijn hier net zo goed toe in staat. Gek onderscheid maak je.

   Antwoord
   1. Kees

    Overduidelijk in het verhaal van Willem is dat hij spreekt uit ervaring met een N moeder en haar kinderen. Hij maakt geen onderscheid… Dus waarom Menno zo aangevallen reageert?

    Antwoord
   2. Anita

    Het idee dat ouders met narcisme hun kinderen niet corrigeren en hen maar alles laten doen waar ze zin in hebben klopt niet. Veel narcistische ouders bekritiseren hun kinderen doelloos en halen hun kinderen naar beneden als ze beter presteren dan zij zelf. 5 min later kan kind de hemel in geprezen worden Vaak als de ouder met de talenten etc van het kind kan pronken. Leven met een narcistische ouder is als of je opgroeit in een mijnenveld. Je weet nooit wat er van je verwacht wordt en elk moment kan de ouder “ ontploffen” als je niet voldoet aan de constant veranderende verwachtingen.

    Antwoord
 2. Willem

  Je had geen Nar hoeven zetten als naam. Het is zo wel te lezen dat dit een reactie is van iemand die zich zeer aangesproken/aangevallen voelt.

  Antwoord
  1. Anoniem

   Nou idd zeg. Ik herken het gelijk.

   Antwoord
  2. Ingeborg

   Hallo, ik denk dat Nar verwijst naar het artikel, hetgeen ik inderdaad ook vrij oppervlakkig vind. Graag verwijs ik naar het boekje ‘Drama van het begaafde kind’ van Alice Miller.

   Antwoord
 3. onmacht

  Heel herkenbaar! …helaas

  Antwoord
 4. Willem

  Het artikel is erg beknopt. Maar inderdaad is er een relatie tussen voortdurend ophemelen en het ontstaan van narcisme. Doch het is niet alleen het ophemelen, er moet meer gebeuren dan ophemelen om narcisme en zeker de persoonlijkheidsstoornis te doen ontstaan. Narcistische stoornis ontstaat door een combinatie van bv ophemelen en emotionele verwaarlozing en/of misbruik.

  Ook zijn er gezinnen met het zwarte schaap en het gouden kind. Het zwarte schaap heeft het altijd gedaan en word daarvoor gestraft, het gouden kind kan geen fout doen en word constant opgehemeld en mag alles. Het zwarte schaap raakt getraumatiseerd (CPTSS) en het gouden kind word narcistisch. Het gouden kind vind zichzelf ook heel veel beter dan het kind die het zwarte schaap is…. die combi is voeding voor het ontstaan van een narcistische persoonlijkheid.

  Het is niet zo simpel te stellen dat het alleen door ophemelen komt.

  Antwoord
 5. Em

  Dit artikel klopt niet! Wel dat narsisme gekweekt wordt in de kindertijd maar niet dat het komt door ophemelen. Juist het neerhalen en kleineren van een kind maakt narsisme. Het is een verdedigings systeem om dat onzekere gevoel te compenseren. “Ach, ik doe het toch nooit goed dus doe ik wat ik wil en ben daardoor een prof geworden in liegen”. Mijn gevoel bespeurt dat deze maatschappij gebaad is bij narsisten want er wordt maar bar weinig tegen gedaan!

  Antwoord
  1. Mary

   Willem heeft gelijk. Ik als tweeling werd met 4 jaar al het zwarte schaap genoemd en moest zeuren wat dat was. Geslagen worden als ik in de sloot viel en geslagen worden als zusje in de sloot viel enz. En als tiener ook als strond behandeld worden door tweelingzus want dat kon gewoon. Drie tegen een omdat vader geen ruggengraat hiertegen had. Toen ik bijna 50 was en met zware uitvallen in ziekenhuizen liep en ja zelfs op je zwakste lichamelijke momenten nog de pesterijen kreeg heb ik het contact verbroken. En tuurlijk komen de gemene mails binnen. Ik hoop dit vol te houden…maar willem zegt iets wat ik niet vaak lees maar al te waar is.

   Antwoord
   1. E Schroder

    Anoniem.

    Ik Herken dit zo goed!!!! Ik ben ook 1 van een tweeling. Mijn zus was het gouden Kind en ik was Cinderella ten top, poets, huishoud en boekhouding slaaf van het gezin. En waar ben ik nou met getrouwd, U raad het al, een narcist, dus de stelling dat het zwarte schaap in de Familie ook een narcist word, gaat niet op bij mij. Het geeft al aan, als iemand zich suf zoekt, op Internet, hoe je ontsnapt aan narcisme, zelf geen narcist is, omdat die niet bereid zijn om enig zelfkennis op te doen, en de vinger eens naar zich zelf willen wijzen.Hopelijk ontsnap ik aan mijn man, ik zou niets liever willen.Ik ben nou doodziek, en ik verwijt het aan bijna 15 jaar spanningen en op mijn tenen lopen, ik kan zo bij het ballet (Humor moet je toch ergens blijven houden),al Staat mij het huilen elke dag nader dan het lachen.Lieve mensen ik hoop dat er wat gaat veranderen, voor al die mensen die dit meegemaakt hebben, of er nog midden in zitten, dat er wat veranderd in de maatschappij. En daar bedoel ik mee, dat Therapeuten,doktoren,GGz Enz eens wakker worden. Dat de verkeerde op de Therapie stoel zit i.p.v de narcist. Die thuis lekker zijn bakje koffie zit te drinken, en afwacht wanneer zijn prooi weer thuis komt. Ik wens iedereen veel kracht en sterkte om uit hun situatie te komen.

    Lieve groetjes

    Antwoord
    1. Gina

     Veel kracht en sterkte toegewenst. Ikzelf ben ook van een (eeneiige) tweeling. Ook herkenbaar voor mij, ik was namelijk ook zoxat het zwarte schaapje. Gelukkig is de band tussen m’n zus en mezelf erg sterk. Zij beseft ook hoe onze gezinsdynamiek werkte en we nemen niemand iets kwalijk. We werkten beiden aan ons zelfbeeld versterken en balanceren wanneer nodig.
     Ook ik zit in een relatie men een man die erg sterk narcistische trekken vertoont en me vaak behandelt zoals ik vroeger in de familie behandeld werd door vooral mijn moeder. Helaas denk ik niet dat zij het besefte van zichzelf. Momenteel heeft ze terug een waardevollere plaats gekregen in m’n leven, maar wel steeds afgebakend en ook met m’n vriend creëer ik nu die barrières. Ik leer nog enorm veel en wordt steeds meer de persoon die ik wil zijn, namelijk mezelf.

     Antwoord
 6. Johanna mol

  O ik herken dit nu al de tweeling is nu bijna twee en de ene heeft nu al een streepje voor bij de vader …is duidelijk een narcist en de moeder staat machteloos …doet ook alles verkeert word als een
  stuk vuil behandelt is van alles ze wonen in Spanje ik kan weinig doen want hij vind dat ik Het ook niet goed heb gedaan ..Ik kan er niet meezitten
  ..als alleen maar mijn dochter bij staan om naar te luisteren …em als ik erben doet hij heel aardig …maar ikga geen gesprek met hem aan en dat weet hij…dus krijgt mijn dochter r weer de volle laag …Ik wou dat ik er wat aan kon doen …arme kinderen en dochter

  Antwoord
 7. BestCecilia

  I see you don’t monetize narcisme.net, don’t waste your traffic, you
  can earn additional bucks every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type
  of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *