Narcisme en eigenwaarde

Narcisme en eigenwaarde

Narcisme, of wat veel mensen herkennen als iemand met een groot ego, is mogelijk een slecht begrepen fenomeen. Narcisten hebben perioden in hun leven dat ze hun gedragsstoornis haten, maar zowel het omgekeerde ervaren ze: ze voelen zich soms vereerd door hun stoornis. Helaas zijn dergelijke personen moeilijk te helpen, omdat één van de belangrijkste aspecten van hun situatie de ondoordringbare verdediging is. Ontkenning van hun stoornis is zeer kenmerkend bij deze personen, maar juist daarom is een oplossing van hun mentaliteit bijna onmogelijk.

Narcisme en eigenwaarde: een kwetsbaar ego

Vele narcisten vergroten hun ego, omdat dit als verdediging dient voor hun kwetsbaar ego. Deze kwetsbaarheid komt ook neer op gevoelens van extreem lage zelfachting en een slecht zelfbeeld. Met andere woorden, het narcistische individu presenteert aan anderen een te goed zelfbeeld, om hun kwetsbaarheid niet te tonen. Andere mensen beseffen vaak niet dat dit de reden is van het ijdele gedrag, want de narcist laat niet zien dat hij ook zwakke kanten heeft. Daarom zijn anderen vaak verleid om te geloven dat de persoon in kwestie inderdaad zeer indrukwekkend is en veel zelfvertrouwen heeft.

Narcisme en eigenwaarde: ontkenning

De narcist probeert zijn zwakheid weg te cijferen en hier tegenover een sterke persoonlijkheid neer te zetten. Meestal slaagt hij in zijn opzet. Een narcist die ontkent dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft, wilt dit vaak niet accepteren of herkennen, omdat hij die kwetsbaarheid dan toont en zelf ook ervaart. De mate van ontkenning is vaak evenredig met de intensiteit van de kwetsbaarheid binnenin het lichaam van een narcist.

Narcisme en eigenwaarde: kwetsbaarheid

Wat is de kern van de kwetsbaarheid van een narcist? Vaak zijn dit gevoelens van leegte, alsook een diepe angst voor vernietiging dat de narcist elke keer weer achtervolgt. Als je dit herkent bij jouw partner, bij jezelf of bij iemand anders, kan je dit misschien oplossen. Belangrijk is dat je de oorzaken van die gevoelens te weten komt. Vanuit dat antwoord kan je vervolgens zoeken naar een goede oplossing. Dit zal echter niet gemakkelijk zijn, want vooraleer je tot een oplossing kan komen, moet de narcist verbinding maken met een gevoel van leegte binnenin om de oorzaken te kennen. Als de oorzaken niet bekend gemaakt worden, kan er ook geen behandeling als oplossing uit de bus komen.

Narcisme en eigenwaarde: hoe herkennen?

Heeft u het gevoel een narcist te kennen in uw direct omgeving? Hier volgen enkele eigenschappen die narcisten bezitten. Als deze overeenkomen met de persoon die u in gedachten heeft, zal u waarschijnlijk te maken hebben met een narcist. Narcisten hebben vaak een grandioos gevoel om belangrijk te zijn. Ze hebben een behoefte aan bewondering en erkenning die niet gerechtvaardigd moet zijn door een bepaalde prestatie. Ze denken steeds aan zichzelf in verband met fantasieën van succes, macht, schittering en schoonheid. Ook geloven ze dat ze uniek zijn en alleen gewaardeerd kunnen worden door andere mensen met een bijzondere status, of met een hoge status.

Narcisme en eigenwaarde: verwachtingen

Narcisten hebben vaak onredelijke verwachtingen van speciale behandelingen, omdat zij dit verdienen aangezien ze zo fantastisch zijn. Vaak kijken ze neer op anderen, of denken ze dat anderen jaloers zijn op hun. Ook hebben ze geen inlevingsvermogen. Een zeer grote karaktertrek van narcisten, is hun arrogantie en hun ijdele houding.

1 Commentaar

  1. jet

    Ook ik heb een relatie van 2 jaar gehad.De eerste keer dat ik hem ontmoette was mijn eerste reactie:IK vind dat je erg arrogant overkomt waarop hij antwoordde (dat lijkt maar zo)Nadat ik hem afwees (wat hij niet leuk vond) heb ik hem toch nog een kans gegeven dus we kregen een relatie wat de eerste tijd goed ging.Hij was zorgzaam maar het begon mij op te vallen dat niemand nooit goed genoeg was maar dat hij alles goed deed en hij ook altijd in de belangstelling moest staan als er andere mensen bij waren en dat ik maar in zijn schaduw moest staan.Hij zei ook vaak dat we samen oud zouden worden en dat dacht ik ook.Totdat hij vroeg of we samen wilde wonen waarop ik antwoordde dat ik dat niet wou en toen begon de ellende.Hij was zwaar teleurgesteld en toen we later op een feestje waren en ik aan hem vroeg :Vind je het goed dat ik vast naar huis wilde en hij zei dat dat geen probleem voor hem was ben ik eerder weggegaan.Toen ik de volgende ochtend wakker werd en vroeg of het feestje nog gezellig was werd hij razend en zei dat ik hem voor schut had gezet.Hij heeft de hele dag niets meer gezegd Toen ik vroeg of we er over konden praten was het enige antwoord:Ik breng je naar huis en de relatie was over.Ik dacht dat we zo gek op elkaar waren maar achteraf hield hij waarschijnlijk toch niet echt van me.Ik heb er nog steeds moeite mee want ik dacht echt dat hij zoveel van me hield.Na 2 maanden had hij weer een nieuwe relatie dat was de zoveelste.Al zijn vorige relaties zijn ook allemaal stuk gelopen.Ik vraag me nog steeds af:was dit een man met een narcistische stoornis.Wat het me wel heeft gebracht dat ik erg aan mezelf ben gaan twijfelen en dat ik hulp heb van een psycholoog.Dit is mijn verhaal.
    Puck

    Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.