Narcisme bij vrouwen minder dan bij mannen

Narcisme bij vrouwen komt minder vaak voor dan narcisme bij mannen. Dit blijkt althans uit een Amerikaanse studie. De onderzoekers concluderen dat mannen vooral vaak het gevoel hebben dat men specialer is dan anderen en daardoor bepaalde privileges moeten verdienen. De onderzoekers benoemen deze narcistische karaktertrek als “entitlement”.

Narcisme.net 336x280

Daarnaast blijken mannen gemiddeld genomen vaker de neiging hebben tot macht dan vrouwen. Deze bevindingen zijn door Amerikaanse onderzoekers gedaan en verwoord in het wetenschappelijke tijdschrift Pychological Bulletin.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusies door ruim 350 studies naar narcisme te analyseren uit de afgelopen 30 jaar. In totaal werden gegevens verzameld en geanalyseerd van ruim 475.000 proefpersonen. Belangrijke conclusie van deze analyse was dat mannen van alle leeftijden gemiddeld hoger scoren bij narcisme testen dan vrouwen.

Exhibitionisme meer bij vrouwen

narcisme bij vrouwenMaar niet op alle gebieden overtroffen de mannen de vrouwen als het gaat om specifieke karaktereigenschappen van narcisme. Bij de karaktertrek exhibitionisme werd er geen verschil gevonden tussen mannen en vrouwen. Althans dat beweert de psychologe Emilu Grijalva werkzaam aan de Universiteit van Buffalo. Hieruit volgt dat beide geslachten nagenoeg evenveel de neiging lijken te hebben als het gaat om het vertonen van ijdelheid en zelfingenomenheid.

Narcisme en rolpatronen

De onderzoekster wijdt het verschillen in narcisme tussen mannen en vrouwen aan de rolpatronen die zijn ontstaan tijdens de opvoeding van jongens en meisjes. De onderzoekster beweert dat vrouwen van jongs af aan te maken krijgen met harde kritiek uit de maatschappij als ze autoritair verdrag vertonen. Dit leidt, in een later stadium, tot de neiging om bij een bepaalde druk de gevoelens van narcisme te onderdrukken.

Herken je dit? Of heb je ervaring met narcisme bij mannen en vrouwen? Laat dan snel een bericht achter.

Narcisme.net posts bottom

5 Commentaren

 1. Willem

  Die cijfers zijn in middels bijgesteld. Er zijn meer vrouwen met narcistische persoonlijkheidsstoornis dan men voorheen aan nam. Een onderzoek in Engeland spreekt zelfs van meer vrouwen dan mannen. Bij vrouwen is het klaarblijkelijk vaker verborgen (introvert) narcisme wat minder opvallend is maar heel veel schadelijker

  Antwoord
 2. yoep

  Wou al zeggen, ik moet maar door mijn straat kijken en tel wel erg veel vrouwelijke narcisten vs de mannen.

  Antwoord
 3. Slachtoffer van verschillende narcisten

  Ik vraag me af hoe men aan deze cijfers komt. Velen weten niet eens dat ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, zelfs de omgeving niet. Narcisten gaan dan heel zelden naar één of andere hulpverlening. Hoe kan je dat dan uitzoeken? Ik denk dan ook dat er veel meer narcisten zijn als dat hier omschreven staat en volgens mij zijn dat evenveel vrouwen als mannen.

  Antwoord
 4. duidelijkheid

  Bij veel is nog weinig bekend over (Verborgen) Narcisme.
  Er is een actie gestart “Narcisme nader bekeken voor slachtoffers”-petitie.nl. Teken deze petitie voor betere herkenning en erkenning van Narcisme, in de hulpverlening, rechtsspraak en onderwijs. Het is de bed0eling dat de petitie in april 2018 wordt overhandigd aan de Tweede kamer.

  Antwoord
 5. M f

  Hoeveel er zijn speelt weinig rol maar het cijfer van zelfmoord in belgie door de narcisten ligt nog altijd het hoogst en de schade aan de mensen en de maatschappij . Ik ben als man door een spelden gaatje doorgekropen gelukkig had ik steun van mijn moeder 82 en ik 54 de vorige partner had al zelfmoord gepleegd ben er drie maand van weg en ze had al direct relatie met 2 andere manen dus hoeveel narcisten er zijn speelt geen rol maar de mensen moeten op de hoogte gebracht worden

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *