Leven met narcisme

Leven met narcisme

Leven met narcisme is niet gemakkelijk, althans voor diegenen die met de narcist samen leven, zoals de partner van een narcist. Een narcist zelf zal niet veel moeite hebben om te leven met narcisme, want hij vindt zichzelf zo fantastisch dat hij er geen enkel probleem in ziet.

Narcisme.net 336x280

Leven met narcisme: tips

Als jij iemand bent die moet samen leven met narcisme, dan kan je rekening houden met enkele tips. Hopelijk weet u van tevoren waar u aan begint, want leven met een narcist is niet zo eenvoudig. Wees dus zeker voorbereid als u gaat samenwonen met een narcist. Tenzij dat je hun persoonlijkheid echt kan begrijpen en dit een plaats kan geven, zal je ongelukkig zijn als je met een narcist samen leeft.
Mensen met een narcistische persoonlijkheid zijn egocentrisch. Ze vinden zichzelf dus zeer belangrijk, belangrijker dan anderen. Daarom zal jij nooit op de eerste plaats komen te staan bij de narcist, want ze plaatsen zichzelf op nummer één! Een narcist is uiterst gevoelig voor kritiek en tegelijkertijd zeer kritisch tegenover mensen om zich heen. Ze zijn niet in staat om medelijden te hebben met anderen, verwacht dit dan ook niet als u gaat leven met narcisme.

Leven met narcisme: praat met vertrouwenspersonen

Zorg ervoor dat u terecht kan bij een goede vriend of familielid die de eigenschappen van een narcistische persoon begrijpt. Op die manier zal u steeds met iemand kunnen praten dat u kan begrijpen en verder helpen als u het moeilijk heeft. Ook zal deze persoon u kunnen adviseren en beoordelen wat er gebeurt in uw relatie met de narcist. U zal adviezen, uitzichtpunten en opmerkingen kunnen delen met elkaar. Ook zou u met een begeleider of therapeut kunnen samenwerken. Deze personen kunnen u betere en professionele adviezen geven omtrent leven met narcisme.

Leven met narcisme: beperkingen instellen

Doe niets dat u ongemakkelijk vindt of doe ook niets alleen maar omdat het u gevraagd wordt. Een narcist moet weten en beseffen dat niet alles zomaar gaat. Consequent zijn en dingen ondernemen die te maken hebben met uw eigen behoeften, verlangens en beperkingen zijn zeer belangrijk als u samenleeft met een narcist. Ga niet samen leven met narcisme als u niet kan wat er in de vorige zin beschreven staat! Laat de narcist met zijn eigen teleurstelling afrekenen als zijn wensen niet voldaan zijn en hervat de interactie alleen wanneer het manipulatieve gedrag ophoudt.

Leven met narcisme: verwerken van emotionele uitbarstingen

Niemand verdient het om zonder respect te worden behandeld. Tolereer nooit zaken zoals schreeuwen, roepen of andere zaken die niet respectvol zijn. Als u ooit een slecht gevoel heeft, moet u proberen om dit van jou af te werken. Dan kan u bijvoorbeeld gaan wandelen of gaan joggen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. De narcist die met jou samen leeft moet hetzelfde doen. Niemand mag zijn eigen fouten accepteren: jij niet, maar ook de narcist niet. Let er wel op dat je geen fouten ophaalt uit het verleden, maar dat jullie zich enkel focussen op de toekomst.

Narcisme.net posts bottom

2 Commentaren

 1. Anoniem

  Beste,
  Ik ben het niet eens met de eerste alinea van bovenstaande tekst. Dit is een verouderd beeld van de narcist.
  Bij narcisme gaat het juist om een zeer laag zelfbeeld. Dit KAN resulteren in de “typische narcist” ofwel de arrogante narcist. Dat is 1 van de twee types. De ander valt hier niet onder. De verborgen narcist. Ik citeer (van jullie eigen website…)

  “Twee typen narcisten
  Vaak wordt het begrip narcisme of narcist in één duiding gebruikt. Dit is onjuist. Zo deed de Amerikaanse psycholoog Paul Rose onderzoek naar de stoornis. Zijn conclusie was dat er niet één type narcisme is of één type narcist bestaat. In zijn onderzoek beschrijft hij het verschil tussen openlijk en verborgen narcisme.”

  Dit kun je vinden als je op de homepage van narcisme.net een stukje naar beneden scrolt.

  Antwoord
 2. Kees

  Deze hele website bevat onjuiste informatie.

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *