De Antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPS)

Het woord Maligne, in het Latijns malignus, betekent “ slecht geboren” of ook wel “ kwaadaardig” . Vaak wordt het begrip gebruik in de medische wereld bij ernigste aandoeningen waarbij kwaadaardige cellen destructieve schade aanrichten. Een voorbeeld hiervan is bij een aantal vormen van kanker waarbij sprake is van uitzaaiingen. De tumor wordt dan vaak aangeuid als de maligne tumor. De termen kwaadaardig of slechtheid worden vanuit de wetenschap vaak niet verbonden aan mensen. Dit komt doordat kwaardigheid een van oorsprong erg onwetenschappelijk karakter heeft. De wetenschap verklaart liever de oorzaak waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, zonder dat men spreekt van alleen goed of slecht. Een ander belangrijk punt vanuit de wetenschap is dat men de oorzaak wetenschappelijk wil onderbouwen. Vaak gebeurt dit door metingen in de hersenen in bepaalde omstandigheden.
Maar in de praktijk zijn er wel degelijk genoeg mensen die schade ondervinden van mensen die zich kwaadaardig of slecht gedragen. Vaak worden deze personen gekenmerkt met een stoornis. Een veel voorkomende stoornis die wordt gekenmerkt door kwaadaardigheid is narcisme of de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daarnast wordt ook het begrip psychopathie oftewel sociopathie vaak gebruikt. De moderne term die deze begrippen overkoepelt wordt de antisociale persoonlijkheidsstoornis genoemd (ASPS).
Wat opvalt zijn de vele benamingen voor kwaadaardig gedrag van personen. Doordat de begrippen vanuit de wetenschap niet helder worden verklaard (gemeten) is het meer een sociaal sticker die op mensen wordt geplakt. Van de andere kant ook weer logisch..Een stoornis is namelijk niet zichtbaar of tastbaar.

Narcisme.net 336x280
Narcisme.net posts bottom