Narcistische gevoelens leiden tot meer creativiteit.

Amerikaanse onderzoekers beweren in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology dat opwekking van narcistische gevoelens bij mensen kan leiden tot een hogere mate van creativiteit. Op het moment dat personen het gevoel krijgen dat ze speciaal zijn en wellicht ook meer privileges verdienen dan bijvoorbeeld collega’s wordt de creativiteit gestimuleerd.

Opzet van het onderzoek

Creativiteit en narcismeBij het experiment werden proefpersonen door het doen van allerlei schrijfoefeningen gevraagd om zo nauwkeurig mogelijk aan te geven waarom men unieke rechten of privileges zou moeten hebben ten opzichte van andere mensen. De onderzoekers wekten door het stellen van deze vragen het gevoel bij de deelnemers op dat men meer waard is dan anderen. In de psychologie wordt deze emotie gekoppeld aan narcisme of de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zowel voor als na de schrijfopdracht werd de creativiteit van de proefpersonen getest door bijvoorbeeld een zo origineel mogelijk buitenaards wezen te schetsen en door originele taalspelletjes te spelen.

Resultaten van het onderzoek

Personen waarbij narcistische gevoelens waren opgewekt scoorden nominaal hoger bij creativiteitssessies dan de personen bij een controlegroep waarbij geen verhoogd gevoel van eigenwaarde was opgewekt. Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat mensen het waarderen om uniek te zijn. Hoe meer uniekheid ze voelen, hoe meer conventies worden gebroken wat leidt tot een stijging in de creatieve antwoorden.

Het onderzoek staat te boek als een verkennend onderzoek. Onderzoekers wijzen er dan ook op dat de resultaten moeten worden geëvalueerd voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

 

Relatieproblemen oplossen

Betere relatiesSoms loopt een relatie niet lekker. De relatie met je partner, je ouders of je kind. Hier kun je heel veel last van hebben. Het vreet energie.

Zou jij graag:

 • Je relatieproblemen willen oplossen?
 • Om willen leren gaan met lastige mensen?
 • Vriendschappen ontwikkelen?
 • Leren bewaken van je grenzen?
 • Meer inzicht en begrip in de ander en jezelf willen?

Kijk dan vooral even naar de website Betere Relaties Met Iedereen.

2 Commentaren

 1. Omar

  Noam, leuk deze insteek vnaiut de haptonomie. Als iemand zich anders voordoet op het www dan in het echt, dan houdt deze persoon niet alleen de lezer voor de gek.

  Antwoord
 2. Marileny Chaparro

  Ik denk dat narcisten zijn autisten van da asperger vorm, dus slim. De creativiteit komt door de hoge IQ en niet door narcist te zijn. De enige is dat narcisten zijn asperger patiënten die kunnen zijn prikkelbaarheid camufleren mede de devaluatie van andere mensen. Gewoon een “chique cigarette” buiten roken omdat de sfeer binnen niet willen aantasten. Eigenlijk gebruiken de cigarrete als medium om te ontsnappen van een prikkelbare moment binnen.

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.