Narcisme kenmerken

Belangrijkste narcisme kenmerken

Wanneer er sprake is van narcisme dan kunnen er verschillende narcisme kenmerken en symptomen bij horen. Op het eerste gezicht lijken mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis charmant, ze hebben gevoel van eigenwaarde en ze hebben veel zelfvertrouwen. Maar ze schieten snel in de verdediging en de zelfkennis gaat meteen verloren onder de grootheidswaanzin. Er is geen spontaniteit, zij kunnen gevoelens niet goed uiten en ze hebben weinig interesse in anderen, zo komen zij ook op anderen over. Het zelfbeeld is vaak zwak en ze vragen continu bevestiging aan anderen. Het zijn erg onzekere mensen, ze hebben moeite met uiterlijke verouderingsverschijnselen en ze willen altijd positief overkomen op anderen.

Narcisme.net 336x280

Dit zal ook als zeer overdreven opgemerkt worden. Ze kunnen hierdoor ook egocentrisch gedrag vertonen en ze denken alleen aan zichzelf en niet aan anderen. De werkelijke gevoelens zullen nooit getoond worden. Als anderen kritiek hebben dan wordt dat niet gewaardeerd, want mensen met narcisme kunnen niet tegen kritiek en ze willen graag bewonderd worden. Ze vinden zichzelf uniek en heel bijzonder, ze willen alleen met gelijken omgaan.

Nog meer narcisme kenmerken

Mensen met narcisme kenmerken en symptomen zullen niet toegeven wat er aan hen mankeert, zij hebben er moeite mee en blijven ontkennen. Ze zijn erg gevoelig voor het gedrag van anderen en kunnen zich vaak niet inleven in anderen. Ze hebben ook niet veel aandacht voor anderen en er is gebrek aan empathie. Er wordt altijd gekeken naar het eigen ideaalbeeld en niet naar het zelfbeeld. Ze kunnen snel depressief worden, al bij heel kleine tegenslagen.
Er is altijd een angst voor minderwaardigheid en het is nooit goed.

Hun eigen gedrag zien ze niet als een probleem, het ligt altijd aan anderen. Ze komen afstandelijk over op anderen en ze scheppen graag op over wat zij allemaal kunnen. Het onderhouden van een relatie is voor mensen met narcisme lastig en ze wisselen hierdoor vaak van partner. Daarnaast is er snel sprake van jaloezie en ze zoeken snel naar een nieuwe partner na beëindiging van de vorige relatie. Ze kunnen niet goed spreken over relaties, die zijn verbroken en waarom dat zo is. Ze gaan continu personen voor zich winnen en ze zijn onbetrouwbaar in relaties. Ze hebben echter wel last van verlatingsangst en geven anderen altijd de schuld, zelf nemen ze niet de verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Liefde geven is niet mogelijk bij mensen met narcisme.

Narcisme.net posts bottom

54 Commentaren

 1. Fientje

  Help ik geraak er niet uit
  Mijn schoonzus manipuleert verdraaid en misbruikt de waarheid
  Onlangs is mijn broer overleden, en wij, zijn drie zussen , zijn twee kinderen en mijn schoonzus waren in de dagen voor het overlijden aanwezig.
  De dagen die we nog samen doorbrachten, waren voor ons allesbehalve makkelijk, en ondanks die moeilijke situatie heeft mijn schoonzus het ons heel moeilijk gemaakt. Wij waren niet echt gewenst, en het ging zelfs zo ver, dat als ik mijn broer zijn hand vasthield zij als een razende de kamer van mijn broer uitstormde en duidelijk liet zien dat ze dat niet kon verdragen. Wij werden zelfs verbaal afgesnauwd bij het minste er haar iets niet zinde. Zelfs de huisarts die ons geregeld bij mijn broer zag wist niet eens dat wij zijn zussen waren. Dit is ondraaglijk geweest voor mij en mijn zussen vooral omdat wij een heel hechte band hadden met onze broer. Ik in de eerste plaats zou toch graag inzicht krijgen op zo een afwijzende en jaloerse reactie van mijn schoonzus. Wij hebben in het verleden nooit gereageerd op bizarre uitlatingen van haar omwille van onze broer, maar ik stel mij toch vragen bij dat gedrag. Is het misschien narcisme? Of misschien wel borderline? En hoe ga je hiermee om
  Vriendelijke groeten

  Antwoord
 2. bart

  Hey, allereerst gecondoleerd met je broer, ik denk dat het sowieso wel goed is om eerlijk te zijn. Ook al is het uit liefdadigheid naar jullie broer geweest dat jr bepaalde dingen voor je hield. Uiteindelijk helpt dat niemand. Hoe ga je er mee om? Vooral eerlijk zijn wat dingen met je doen, gewoon vanuit je pure zelf delen, zonder de ander te veroordelen, maar wat jou daarin raakt.
  Narcisme? Ja zou kunnen, duidelijk heeft ze het heel moeilijk mrt haar zelf en is ze idd erg jaloers.. kan van alles zijn: misschien heeft ze zelf verder niemand of nooit echt gehad? Kent ze alleen afwijzing vanuit haar eigen pijn. Erkennen zou heel mooi zijn. Dat is hoe ik het zie in ieder geval. Sterkte met alles. Grt Bart

  Antwoord
 3. ria

  als een broer sterft is `t fijn als je van je schoonzus de laatste dagen mag blijven, maar in jullie geval vond zij `t niet prettig, en hebben jullie dat genegeerd , `t is onze broer dus wij mogen en doen `t zo , maar niet zij is fout, maar jullie ,`t is iets tussen hem en zijn gezin, of er moet duidelijk gevraagd worden of jullie erbij willen blijven, jullie hadden op een gegeven moment afscheid moeten nemen, en de rest van de tijd aan haar en de kinderen moeten geven, zij wilde de hand van haar man vast houden, en dat kon niet daarbij is `t bedreigend omdat jullie drieen duidelijk een waren

  Antwoord
  1. Hazel

   Waarom spreek je over goed en fout, Ria? En je spreekt erg veel over ‘moeten’ over een situatie waarbij je zelf niet aanwezig was en waarvan je maar één kant hoort. Ik vind dit erg vreemd want wie maakt jou tot rechter om hierover zo sterk te oordelen? Zelf heb ik een precies dezelfde ervaring als Fientje ervaren, maar dan waren de rollen omgedraaid. Mijn schoonzus was van mening dat ik als vriendin zijnde geen recht van spreken had in het afscheid van haar broer. Dat wij zes jaar samen woonden maakte geen verschil voor haar. Ik kan je vertellen Ria, als er één ding moét in een dergelijke situatie dan is het wel wederzijds respect!!! Elkaar in waarde laten en elkaar de ruimte geven om verdriet op je eigen manier te verwerken. Je kan echt niet iemand commanderen hoe ze dit ‘moeten doen op de zogenaamde goede manier’ want die is er namelijk niet. Daar is het te persoonlijk voor.

   Antwoord
 4. bella

  Ik geloof dat ik een relatie heb gehad met een narcist. We zijn 7 jaar bij elkaar geweest en ik heb hem bij gestaan in ziek en zeer. Ik werk 40 uur in de week, hij werkt niet. In het begin van onze relatie was hij zorgzaam en vol lof maar hij ging zich steeds meer ergeren aan mijn werk en vond dat hij te weinig aandacht kreeg. Ik deed ook alles nog in huis, hij had het te druk!!! In gezelschap was hij erg lief en altijd vol complimentjes over mij, tot we alleen waren dan werd ik genegeerd. Met periodes was hij zo maar weg en opeens was hij er weer en deed of er niets was gebeurd of gaf mij de schuld. De laatste keer dat hij weg ging bleef hij in de buurt en zei steeds dat hij me miste en van me hield. En drie dagen later is hij een ander getrouwd. Nu geeft hij niet thuis. Ik ben erachter gekomen dat hij kennis met haar heeft gemaakt toen we nog samen waren. Heeft me ingeruild toen het huwelijk geregeld was. Nu is alles mijn schuld en hij heeft weer niets fout gedaan. Ik ben gebroken omdat ik hem mis en van hem houdt. We zijn nu ongeveer 2,5 maanden uit elkaar en hij nu al 5 weken getrouwd. Het is voor mij zo moeilijk te begrijpen. Het grote nadeel is dat hij in de straat woont waar ik werk. Ik kan hem dus ook niet echt ontwijken. Hij zegt nu dat ik hem zwart maak en dat ik mijn kinderen stuur om hem te intimideren. Hij voelt zich bedreigd en heeft maatregelen genomen???? Ik ben nu in therapie omdat ik niet weet hoe ik de dag moet doorkomen. Ik voel me zo ontzettend stom en in de maling genomen. En de liefde die je voelt is ook niet zomaar weg. En dit is alleen nog maar wat er de laatste maanden is gebeurd.

  Antwoord
  1. Anoniem

   Je hebt helemaal niks verkeerd gedaan laat je dat aub niet wijsmaken maar afkicken van een narcist is heel moeilijk en heeft tijd nodig en hij is een narcist heel zeker.Ga sporten en leuke dingen doen en probeer hem telkens opnieuw uit je hoofd te krijgen door andere dingen te doen met vrienden of vriendinnen.Maar het heeft echt veel tijd nodig maar dat lukt je wel echt waar vallen en opstaan.

   Antwoord
  2. mylife

   Gevoelens zijn niet zomaar weg. Je voelt je stom, gebruikt en verraden. Maar een (Verborgen) Narcist heeft geen gevoel, geen ziel en geen geweten. Ze gebruiken mensen (zie Narcistic Supply) en dat gaat nooit over. En vaak verwijten ze anderen wat ze in werkelijkheid zelf doen en maken mensen kapot. Toen ik onlangs tegen iemand zei; “Ik vertik het om eraan kapot te gaan, dat gun ik hem niet”. Kreeg ik als reactie; “Maar wat gun je jezelf?”. Dat is de sleutel…
   Onlangs is een actie gestart “Narcisme nader bekeken voor slachtoffers-petitie.nl”. Je kunt deze tekenen voor betere herkenning en erkenning van Narcisme, in de hulpverlening rechtspraak en onderwijs. He is de bedoeling dat de petitie zal worden aangeboden aan de Tweede kamer.

   Antwoord
  3. ingrijpend

   Kies voor jezelf want dit zal alleen maar erger worden.
   Het vreemde aan het gedrag van iemand met een narcistische persoonlijks-stoornis, is dat ze alles omdraaien en dat ze naast nogal eens lichamelijke mishandeling, hun partner langzaam kapot maken. Vaak houden ze hun partner ’s nachts ook wakker, b.v. door deze geregeld ‘per ongeluk’ pijn te doen, waardoor de partner verkrampt gaat slapen. Hoewel je het je vaak niet voor kunt stellen, doen ze het bewust. Door heel goed op te letten kun je er soms achter komen.

   Antwoord
 5. Nikkel

  Ik ga met een narcist om, iemand die zichzelf continu in de belangstelling wilt zien staan en anderen gebruikt of misbruikt om zichzelf te verbeteren. Ik kan goed met deze kwaaltjes omgaan, ben bewust van zijn tekortkomingen. Hij heeft nu een paar weken een relatie met een meisje die helemaal stapel op hem is, maar ik zie dat hij de liefde voor haar ‘veinst’. Dat is makkelijk op te merken aan zijn gedrag al valt dat haar niet op. Ik zit mezelf wel eens af te vragen om haar in bescherming te nemen en haar bewust te laten worden, met wat voor persoon ze te maken heeft voordat ze zoveel gevoelens voor hem heeft dat ze dat niet accepteert van mij. Of hang ik nu teveel de moraalridder uit? Zo erg netjes zou het niet zijn achter zijn rug om anderzijds.

  Antwoord
  1. Anoniem

   als je een relatie hebt gehad met een narcist weet je heel goed wanneer iemand “doet alsof” . De manier hoe ze kijken naar iemand , hoe ze praten , hoe ze acteren.

   Antwoord
   1. guy

    als je een relatie hebt gehad met een narcist weet je heel goed wanneer iemand “doet alsof” . De manier hoe ze kijken naar iemand , hoe ze praten , hoe ze acteren.

    Antwoord ↓..tja het is waar dat acteren is eigenlijk echt erover ! dat maakte mij bewust dat mijn partner ook narcist is !

    Antwoord
   2. opletten

    Voor mij (achteraf) heel duidelijke herkenningspunten ; Hij zorgde constant voor stress, dag en nacht, van beginnende binnenbrandjes stichten tot o.a. hartklachten simuleren en mij (per ongeluk) pijn doen en wakker houden, dergelijke voorvallen gebeurden eigenlijk nooit met anderen erbij.
    Uiteindelijk, door goed op te letten, werd me duidelijk dat dingen bewust gebeurden.

    Antwoord
 6. V.R.E

  Hoe kan je dat dan zien dat zijn liefde het niet echt is ,,,, ,elly

  Antwoord
 7. Anoniem

  ze zal het toch zelf moeten ervaren of zijn liefde al dan niet echt is.Ze zal je niet geloven en daardoor geraak je misschien haar vriendschap kwijt. Het zijn verdoemd zeer goede acteurs.

  Antwoord
  1. doewat

   De kans bestaat dat zij het niet zal geloven, maar waarom zou je moeten toezien hoe iemand in een fuik terecht komt. Misschien is het mogelijk haar ‘via een omweg’ informatie te laten lezen wat betrekking heeft op Narcisme. Veel mensen weten niks over dit onderwerp. Er zijn al genoeg slachtoffers; meer dan 200.000 alleen al in Nederland. Slachtoffers die door onkunde van instanties zelfs nog meer in het nauw worden gedreven. Ook in de hulpverlening, bij rechters en advocaten is er weinig over bekend.
   Er is een actie gestart “Narcisme nader bekeken voor slachtoffers” – petitie. voor een betere herkenning en erkenning van narcisme in de hulpverlening, rechtspraak en onderwijs.
   Het is de bedoeling deze petitie in april aan de Tweede kamer te overhandigen.

   Antwoord
   1. Piet

    Idd, doewat, daar heb je een punt. Jammer dat ik van deze actie niet eerder wist, had vast ook getekend. Het boek “Narcisme te lijf” is een echte aanrader en eye opener voor instanties. Dank voor je actie en hopelijk doen ze er wat mee.

    Antwoord
 8. Mo

  Ik denk dat ik er een relatie mee heb.!! Mijn vriend en ik zijn al 8 jaar samen met tussenpozen.. Hij kwam tot 2 X toe een andere vrouw tegen en ging daarin mee. 1 keer 3 jaar en een van een half jaar.. Ik hield van hem en heb al die jaren voor hem geknokt… telkens kwam hij terug met mooie beloftes. Maar heb er waanzinnig veel verdriet en pijn van gehad.. nu sinds een maand of 2 ken ik een waanzinnige leuke vent en dat weet hij.. maar heb me gevoelens geblokt voor hem en eindelijk kon ik me openstellen voor een leuke lieve attente vent.. nu is te zo dat men huidige vriend eindelijk Hulp heeft gezocht en beseft nu dan dat ik diegene was die hem altijd heeft gesteund en dat hij voor me wilt knokken… dat zijn vriendinnen tussendoor een uitvlucht waren en dat hij dat nu pas beseft.. en dat hij grote fouten heeft gemaakt.. De vrouwen en het gokken. Bij andere wastafel hij leuk en aardig en ik hoefde mar naar een andere man te kijken en we hadden al ruzie op weg naar huis.. Hij wil dat ik me weer openstel en ik hem me liefde weer geef en dat hij er ook alles aan wil doen.. maar ik ben bang. Boos. Gefrustreerd Door alle ellende en verdriet.. net nu ik me hart heb opengestaan voor een ander.. en echt een punt wilde zetten achter de relatie van wantrouwen… Want wie zegt dat hij verandert.. wat moet ik..?? Kan en wil ik hem nog een kans geven voor de 4 de keer…?? Ik heb hulp gezocht bij me psy om te voor mezelf op een rijtje te krijgen wat ik nu echt wil.. Zo doorgaan in angst dat hij me nog een keer zoveel verdriet aandoet of ga ik voor te nieuwe onbekende en alle gevolgen van dien.??

  Antwoord
  1. Anoniem

   Je hebt al drie keer gezien hoe hij werkelijk is. Trap hier niet nog een keer in. Hij is alleen maar jaloers en zal niet veranderen. Ga voor je nieuwe liefde als dat geen narcist is!

   Antwoord
  2. Franco

   Lieve Mo, laat hem gaan, want ik kan je garanderen dat het niet gaat werken, ik heb ook diezelfde ervaring ! Narcisten weten zich zo te manifesteren, dat je het opnieuw gaat geloven. ! Mijn ervaring is het tegenovergestelde ! Die mensen vertellen HUN waarheid, maar is niet de réaliteit. Kies voor jezelf ! Ik hou hou nog steeds van de NARCIST, ik heb een soort medelijden met haar ! ONbehandelbaar, dat zeggen zelfs haar eigen kinderen ! Veel sterkte met je keuze ! Groeten Franco

   Antwoord
  3. Anoniem

   Het is enkel jaloezie. Het heeft niks met liefde te maken. Hij is boos dat je hem niet meer ziet staan en zal er ook alles aan doen om je weer “zwak” te laten voelen en weer in zijn leugens gelooft. Als die echt van je hield had die al de 1e keer zijn uiterste best gedaan om aan zichzelf te werken , niet na 2x , 3x , 4x.. als je groeit zullen ze proberen je weer zwak te maken zodat ze je weer kunnen gebruiken..opnieuw en opnieuw..laat je niet gek maken door hem. acteren is hun leven , en je energie is hun voeding ..hoe cru het ook mag klinken

   Antwoord
 9. Anoniem

  Mensen die relaties aangaan met een narcist hebben ofwel een ouder die zo is , hebben een enorm lage zelfbeeld van zichzelf , ofwel zijn zo empathisch dat ze iedereen willen redden en helen , zichzelf maar al te graag wegcijferen om de ander te helpen. Je kan een narcist niet helpen , hoezeer je ook van die persoon houd. Ik heb meerdere relaties gehad en het was altijd hetzelfde..ik was gek en ik had alles fout gedaan. Zo.n iemand kan echt veranderen als die zich werkelijk gaat realiseren dat ze fout zijn geweest , dat hun gedrag niet door de beugel kan. De enige weg dat ik je aanraad is om in jezelf te kijken en jezelf te helen , van jezelf begint te houden en inziet dat je het verdient om een relatie te hebben met iemand die echt van je houd en je niet enkel maar gebruikt om zijn ego op te vullen. Het is extreem pijnlijk om los te laten , maar het is de “high” die je mist , geen echt persoon. Het is een illusie. Kijk niet meer om en laat hem/haar zijn eigen weg gaan , ze hebben enkel inzicht in zichzelf als ze in een crisis belanden..en dan nog is het vaak onmogelijk voor de persoon om te beseffen wat ze gedaan hebben en hoe ze kunnen veranderen.. je verdient zoveel beter.

  Antwoord
 10. Christina

  Mijn vriend is een narcist. Alle kenmerken kloppen. Heb hem er mee geconfronteerd en natuurlijk: volledige ontkenning. Onlangs heb ik vastgesteld dat hij meerdere relaties op na houdt en er over liegt. Het is niet te doen….leven met een narcist. Het tast je eigenwaarde aan. En toch? Waarom kan ik zo moeilijk van los komen? Waarom neem ik er domweg geen afscheid van?

  Antwoord
 11. Anoniem

  Ik zit er nu midden in. Heb 6 Jr een relatie gehad met iemand die lijdt aan nps (narcistische persoonlijkheidsstoornis ) ik weet het zeer zeker, heb er alles over opgezocht en alles klopte wat er stond. Zo confronterend allemaal. Ze pakken altijd zwakke zachtaardigen en kwetsbare personen.hij had mij helemaal in zijn macht. Dat werd van kwaad tot erger je gaat door vele fases en sluipt er beetje bij beetje in. Ik ben er erg door beschadigd. Mijn zoon was 12 toen ik hem leerde kennen is nu 18 hij heeft nooit naar hem om Gekeken ik heb een groot schuld gevoel en ben mijn eigenwaarde kwijt. We hebben samen een huis gekocht vreselijk waar ik nu in zit nu al op datingsites ze kunnen niet alleen zijn en duiken zo weer in een andere relatie op zoek naar een volgend slachtoffer

  Antwoord
 12. anoniem

  Woaw! Wat begrijp ik goed wat jullie allemaal zeggen.

  Antwoord
 13. Marga

  Fientje, wij hebben hetzelfde meegemaakt. Mijn broer is verleden week overleden. Hij is een half jaar behandeld i.v.m. slokdarmkanker. In deze periode kon ik niet om zijn ex heen (ze woonde nog steeds bij hem omdat ze nog geen andere woning had). Om het voor mijn broer niet moeilijker te maken hebben wij geslikt en geslikt en geslikt. Als we bij hem waren domineerde zij het hele gesprek en eiste alle aandacht op. Tijdens zijn behandeling heeft ze hem diverse malen honds behandeld (zij weet niet dat ik dat weet). Ik heb hem diverse malen gezegd dat hij bij ons welkom was en dat wij hem ook konden halen en brengen naar het ziekenhuis en hem konden verzorgen. Hij wilde graag in zijn eigen omgeving blijven dus dat moest ik respecteren. Tijdens de euthanasie wilde ze zelfs zijn dochter verdringen bij haar vader. Dat hebben we kunnen voorkomen. Alles draaide om haar, terwijl ze al lang geen relatie meer hadden en ze vaak heel lelijk over hem sprak (en nog). Ik heb buiten mijn verdriet een hoop frustratie aan deze periode over gehouden omdat ik hem graag alle ellende van haar had willen besparen. Jij hebt niets fout gedaan, wij ook niet. Deze mensen zijn door en door verrot en hebben geen enkel gevoel van empathie. Anderen lijden daaronder. Sterkte!!

  Antwoord
 14. Anna

  Een rustige midadg op het werk en wat geblader op deze en gene weblog. En dan opeens kom je terecht op de site van een oude bekende’. Enkele jaren terug dwaalde ik rond in de gangen van een Utrechtse school, ben ik nog even blijven plakken bij die Hollanders’ om dan toch maar naar Belgieb terug te komen. En nu blijkt dat de juf van toen intussen ook in Belgieb woont. Het kan verkeren. Een beetje laat, maar beter laat dan nooit: welkom in Belgieb

  Antwoord
 15. jan

  hallo,,mooi dat er zulke sites zijn zoals deze ,alleen jammer dat er ook een keerzijde aanhangt,
  mijn verhaal, 8 maanden geleden werd onze zoon geboren na een moeilijke start ging het allemaal goed, me vrouw moest wel meer tijd aan onze jongste besteden ivm borstvoeding en dat soort dingen ,we hebben ook nog een dochter van 2en half die ook veel van haar tijd vraag,,in die periode werd ik wat vergeten wat ook logisch is maar ik zat zelf ook met wat dingen qwa baan waar ik me niet lekker mee bij voelde, familie wat niet echt lekker meer liep en dat soort dingen ,dus ik had me deel aandacht nodig ,ik heb dit een paar keer aangegeven van lieverd ik zou graag wat aandacht willen want ik mis ons een beetje en ik snap dat jij vol zit met hormonen en bezig ben met kids maar mijn hormonen gaan gewoon door ,ik moest maar begrijpen dat ze druk was ,,ik gaf vaak aan dat ik liefde .positieve aandacht en warmte miste en wilde ,maar daar kwam niks van dus ik werd daar erg onzeker van want tja ik ben gek op der en lijkt wel of haar liefde minder werd ,dus ik begon meer met zeuren en vragen van aandacht en liefde maar weinig werd eraan gedaan ,we kregen steeds meer ruzie die steeds veller werden maar t einge wat ik wilde was liefde positieve aandacht ( kwaliteit ipv kwantiteit )ik heb in die ruzies vaak gezegd dat ik er mee ging kappen ik werd steeds onzekerder ik mocht der niet meer knuffelen niks meer ,dus ik werd nog onzekerder ze had haar code van der telefoon veranderd want volgens haar controleerde ik haar wat dus echt niet zo was ,maar goed t werd steeds gekker en t ging zo niet meer dus ik zei nog vaker ik ga weg ,wat een klote leven zo ,en tijdens die ruzie zeg je dingen waar je spijt van krijg ,van beide kanten ,uit eindelijk was het zo dat ik boodschappen ging doen en toen ik terug kwam er 2 vriendinnen waren en ik werd vriendelijk verzocht t huis te verlaten want ze was stuk ,,ik had haar emottineel stuk gemaakt ik was vol van verdriet en smeekte dit niet te doen want ik had de laaste week toch weer de hoop gekregen dat t allemaal wel goed kwam,,,maar nee ik kon gaan en er werd gezegd dat ik een narcist was ,ik wist niet eens wat t echt was na alles gelezen te hebben ben ik gebroken wat daar staat ben ik niet dacht ik ,ja tuurlijk scheld ik in een ruzie zij ook enzo vele tuurlijk heb ik weleens gezegd snap je dat nou echt niet ,maar kleineren of overheersen nooit ,,nu wil niemand meer praten met mij want ik ben de narcist de man die haar stuk maakte ,omdat ik om liefde, positieve aandacht en warmte vroeg,en is dat zo raar in een relatie ,tuurlijk had ik het misschien anders moeten doen maar dat is altijd achteraf ,zovaak heb ik gezegd we moeten praten steek je kop niet in het zand ,dan werd er gezegd laten we nu eerst leuk doen en lief dan kom t wel goed , ik loop nu bij een psycholoog want ik zag niet over zulke beschuldigingen heen dat ik een stempel hebt gekregen,en daardoor veel vrienden kwijt raakte ,er zijn verschillende gesprekken geweest nu en testen maar alles is gewoon dik in orde ,alles zal goed komen met me want ik ben een positief iemand maar wat ik hiermee wil zeggen kijk uit met mensen een stempel te geven. want je kan er ook naast zitten

  Antwoord
 16. Anoniem

  De meest effectieve ontkenning van een narcistische stoornis is om de partner van narcisme te beschuldigen!

  Antwoord
 17. Han

  Alles is heel herkenbaar
  Ben 22 1/2 jaar getrouwd geweest met een vrouwelijke narcist
  Deed niks, en niks goed.
  Was hartstikke gek op haar.
  Toonde geen belangstelling als ik iets over mijn werk vertelde
  Wilde alles hebben
  Manipulatief gedrag mbt liefde
  Had laatste veel hoofdpijn, lag daardoor veel in bed
  Kan nu ineens meer gaan werken.
  En nu zijn de klachten een stuk minder
  Constant naar de neuroloog, voor de aandacht
  Heeft een wig gedreven tussen mijn oudste dochter uit een eerder huwelijk
  Gekapt met mijn familie, enz
  Als ze maar genoeg aandacht kreeg
  Heeft in die 22 1/2 jaar een keer gezegd ik hou van jou
  Scheiding was de enige remedie om van deze draak los te kommen
  Achteraf lijkt mijn huwelijk een grote leugen.
  Maar goed er zijn nog zoveel leuke en normale vrouwen die wel om mij geven
  Kortom er is hoop

  Antwoord
 18. Han

  Alles is heel herkenbaar
  Ben 22 1/2 jaar getrouwd geweest met een vrouwelijke narcist
  Deed niks, en niks goed.
  Was hartstikke gek op haar.
  Toonde geen belangstelling als ik iets over mijn werk vertelde
  Wilde alles hebben
  Manipulatief gedrag mbt liefde
  Had laatste jaren veel hoofdpijn, lag daardoor veel in bed
  Kan nu ineens meer gaan werken.
  En nu zijn de klachten een stuk minder
  Constant naar de neuroloog, voor de aandacht
  Heeft een wig gedreven tussen mijn oudste dochter uit een eerder huwelijk
  Gekapt met mijn familie, enz
  Als ze maar genoeg aandacht kreeg
  Heeft in die 22 1/2 jaar een keer gezegd ik hou van jou
  Scheiding was de enige remedie om van deze draak los te kommen
  Achteraf lijkt mijn huwelijk een grote leugen.
  Maar goed er zijn nog zoveel leuke en normale vrouwen die wel om mij geven
  Kortom er is hoop

  Antwoord
 19. Carin

  Ook ik heb 15 jaar met een narcist geleefd. Vorig jaar september is hij van de een op andere minuut weggegaan. Toen ie terugkwam vertelde ie doodleuk dat ie al 9 maanden een ander had en niet van plan was om ermee te stoppen. Het is zo herkenbaar. De vele ruzies met werkgevers, tot in de rechtszaal aan toe. Ikzelf was zijn 3e echtgenote. Hij leek daar altijd wel trots op. Ik ben nu een jaar alleen en de scheiding is nog niet uitgesproken. Het kan hem echt niet schelen wat er met mij gebeurd. De knop is bij hem om. Hij zei letterlijk tegen mij: Ik kan niet anders. De mensen om ons heen waren net zo flabbergasted als ik. Men geloofde niet dat ie weg was. Ze hadden nooit iets gemerkt. Ik ook niet. Ik hield van die man. Je moet verder maar je vraagt je af hoe.

  Antwoord
 20. Anoniem

  Het is een grote toneelspeler weet niet wat liefde is

  Antwoord
 21. Marian

  Hoi heb een vraagje denk namelijk dat mijn zoon een narcisme heeft.
  Wat kan ik daar aan doen?
  Heb er al veel over gelezen maar kan het zelf nog steeds niet geloven.weet dat hij liegt.
  Daarom is zijn eerste vrouw van hem gescheiden.ook al geeft hij haar de schuld hoop dat ik van iemand antwoord krijgt hoe en wat te doen

  Antwoord
  1. Palera

   Ik heb ook een dochter met narcisme.
   Niets kan je er aan doen enkel je eigen afschermen van de verwijten die je naar je hoofd geslingerd Krijgt
   Voortdurend in je achterhoofd houden dat jouw geen schuld treft en door gaan met jouw eigen leven.

   Elke emotie dat je toont aan hen, is voor hun een actie om je daar op te vertrappelen.

   Ik heb teveel aandacht aan mijn kleinkind gegeven… resultaat: Kleinkind mag niet meer komen en er wordt gezegd hoe enorm slecht zijn grootmoeder is, daarbij wordt ook regelmatig gezegd wanneer het kleinkind moet gestraft worden dat ze hem naar de grootmoeder brengt en ze niet meer zal opdagen. Mijn kleinkind is amper drie jaar.

   Je kan alleen maar toekijken, afstand nemen om te zorgen dat het kleinkind niet te veel schade ondervindt.

   Antwoord
   1. Palera

    Ze tillen enorm zwaar aan een zeer kleine negatieve opmerking. Voor hen is dit al voldoende om je de deur te wijzen.
    Er hangt hier voortdurend een spanning in de lucht, constant kan je op je tenen lopen en overwegen wat je kan zeggen en hoe. Zeker geen emoties tonen.

    Maar, het blijft je kind en als moeder probeer je natuurlijk oplossingen te zoeken, 24u per dag probeer je te zoeken, terwijl je ondertussen al weet dat er geen oplossing is, wnat ze kunnen zelfs hun psycholoog om de tuin leiden door hun intelligentie en geloofwaardige leugens.

    En daar zit je dan als moeder en als grootmoeder waarvan je enkel de titel hebt. Je hebt kleinkinderen die je niet kan en mag verwennen.

    Antwoord
 22. Anoniem

  Ook ik heb waarschijnlijk een relatie gehad met een narcist of iig iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Een aantal kenmerken herken ik maar al te goed, maar een aantal ook niet. Heel charmant, lief, warm en attent, heel veel aandacht geven/moeite doen, maar ook wispelturig, manipuleren, heel snel boos, heel onredelijk/koppig, minachtend, vernederend, uitschelden, geen kritiek kunnen verdragen, zijn ‘fouten’, actie/reactie niet willen zien, de boel verdraaien, slachtofferschap, geen/weinig compassie met de ander etc. Grootheidswaan of zich verheven voelen herken ik niet, hij heeft eerder n grote hekel aan zichzelf en aan zijn gedrag maar doet er vervolgens weinig aan want meestal ligt het aan de ander. Dempt zijn onvrede en ellende met alcohol. Raakt iedereen kwijt, maar wil dat uiteindelijk niet. Zo tegenstrijdig allemaal, iemand met 2 gezichten waar je geen enkele grip op krijgt of inzicht in krijgt. Je elke keer in verwarring, onzekerheid en verdriet achterlaat. Onze relatie is niet meer, toch ben ik er nog veel te veel mee bezig. Idealiseer ik de goede/mooie momenten en denk ik nog steeds dat het met weinig moeite heel anders had kunnen gaan. Wil ik zijn stoornis blijkbaar niet zien of accepteren want dat betekent ook dat ik zelf blind/niet sterk ben geweest en in een illusie heb geleefd. Ik ben verder gegaan met veel pijn en moeite en het probleem is nu dat ik de highs enorm mis, alle aandacht en liefde….en ergens ook nog denk als ik zo of zo had gedaan was het niet zo uit de hand gelopen. De negatieve kanten mis ik niet, nu nog afkicken van de rest. Ben ook bang dat ik ‘de liefde’ die ik met hem heb ervaren, bij een ander niet meer kan vinden. Het was een relatie van extremen, de hemel en de hel. Ik had heel vaak medelijden met hem, wilde hem helpen, verlossen van zijn ellende, wou niet zien dat hij zelf grotendeels de veroorzaker daarvan was. Dat kwam pas later, toen ik zelf het slachtoffer werd en inzag dat hij huilde om zijn ellende maar weinig gevoel had of toonde voor mij of een ander. Dan was hij heel hard en gevoelloos. Kon en kan ik niet rijmen. Wel medelijden en compassie vragen maar niet/nooit geven.Veel liefde geven en vragen maar het uiteindelijk ook allemaal kapot maken. Ik wou dat ik dit nooit had meegemaakt, het heeft me beschadigd. Mijn vertrouwen in mezelf en mijn beoordelingsvermorgen aangetast.

  Antwoord
  1. MT

   Wauw… Dit had ik zelf kunnen schrijven…
   Zo herkenbaar

   Antwoord
  2. LG

   Heel herkenbaar, door alle energie di je in zo’n persoon hebt gestoken, en moeite die je hebt gedaan en keer op keer alles slikken, op een gegeven moment denk je ik heb zoveel voor diegene gedaan. Toch laten ze je vallen als een baksteen, en doen ze net of je lucht bent geweest, en het volgende slachtoffer staat al klaar.

   Antwoord
  3. Susanne

   Ik herken dit zo goed….ik ben 4 en half jaar met een narcist geweest. Heb 2 weken geleden met eigen ogen moeten zien dat hij een ander had…ff die arm eromheen doen! Mij nog een trap nageven, en dan 2 weken terug bij mij thuis afgesproken om het goed af te sluiten, maar dat ging ook niet hij wist niks meer van die bewuste dag wat hij tegen mij had gezegd en genergeerd ik moest maar nadenken wat ik fout had gedaan….en hij deed niks fout….maar hij wist wel te vertellen dat hij nog wist dat ik zo boos was geworden, dat wist hij ineens nog wel! Plus nog even zeggrn dat hij met een ander had gedate want dat moest ik wel weten, maar waar hij haar van kon dat wou hij niet zeggen, want dan ging er weer van alles bij denken! En ik was knapper dan haar en hield nog steeds van mij….2 weken later liep hij vermoedelijk met dat meisje totaal niet het type is waar hij op valt….maar zoals ik al lees ze gaan zo naar de volgende….wat hij overigens ook al 2x heeft gedaan toen het ook uit was tussen ons…..totaal geen moeite mee en blijkbaar stel ik niks voor….denk ook echt dat ik 4 en half jaar aan het lijntje ben gehouden….hij heeft alleen vsn zich zelf gehouden en mij gehad om zich sterk te voelen en om aan mij te voeden. Mannupuleren stilte behandeling….een hoop spijtbetuigingen als hij mij kwijt was….ben ook heel bang dat hij mij weer gaat lastigvallen…heb hem geblokkeerd op fb en whatsapp. Wat ik ook las het high zijn van een man met narcisme….dat herken ik ik voel me ook zo alleen soms of dat ik het niet aankan wil hem terug….maar probeer me sterk te houden hij gaat mij nooit gelukkig maken….hij zal altijd een narcist blijven en mij niet geven wat ik wil….ik ben bijna 36 en wil heel graag kinderen dat gaat hij mij niet geven kan hij ook niet mee omgaan.

   Antwoord
   1. Anoniem

    Vol houden trap niet in had ook 2jaar relatie gehad met narsist is heel moelijk maar jij moet uiteidelijk naar je verstand luisteren nergens meer op ingaan je maakt je eigen leven kapot en denk er aan hij zij is uit leven maar jij Ben nog lang niet om dat emoteneel echt kapot Ben uitgeput kost minmaal paar jaar voor dat weer de oude bent ik Ben zelf heel erg door veranderd vertrouw ook niemand meer door deze gebeutenis maakt je kapot geloof zijn geen gezonde mensen bent.

    Antwoord
    1. Anoniem

     En toch is er hoop.. Stop met het willen begrijpen van het abnormale en destructieve gedrag van die ander. Dit is niet te begrijpen omdat zij andere waarden hebben. Je kon er niets aan doen, dus stop ook met het maken van verwijten naar jezelf. WAAR JE WEL IETS AAN KUNT doen, is eindelijk jouw eigen leven te gaan leiden. Jezelf het allerbelangrijkste vinden en maken. En, o, wat is dat moeilijk wanneer je gewend bent om al je energie te geven aan de ander en nu te voelen dat er een gat en groot gemis is. In jezelf! Die leegte gaat namelijk maar voor een klein gedeelte over die ander. Nu zo’n half jaar af van mijn narcistische partner na een relatie van vier jaar. Het doet ontzettend veel pijn wanneer het voorbij is, daarover ik alles van. Toch heeft het me erg geholpen in te zien dat ik relatieverslaafd ben en niemand anders dan ikzelf mezelf gelukkig kan maken. Werk aan de winkel, maar een mooi en heilzaam proces.

     Antwoord
 23. Anoniempje

  Inderdaad, beter had ik het niet kunnen verwoorden…….. jaren op mijn tenen gelopen. Na een misstap van zijn kant de relatie verbroken en nu pas vallen alle puzzelstukken in elkaar.
  Aan één kant voel ik me zo dom dat ik dit heb laten gebeuren en het niet heb willen zien, aan de andere kant heb ik toch ook fijne momenten met hem gekend. Inderdaad: Ik mis de “highs”, maar weet ook dat ik dit noooooit meer wil laten gebeuren. Zo dubbel allemaal: Ik had hem zo graag willen helpen, maar kreeg geen medewerking en grip op hem. De ene keer was het zo, de andere keer zag hij het weer anders en snapte hij niet hoe ik in vredesnaam kon zeggen dat hij het eerst anders zag. Ik vind het zelfs heel moeilijk om er met anderen over te praten, uit pure bescherming naar hem toe. Misschien ook wel een beetje uit schaamte.
  Na een paar weken begrip voor mijn stap en totale schuldbekentenis, kwam de ommekeer. Ik was ineens diegene die fout was geweest. Manipulatie, laster, smaad, en hele gemene reacties waren plotseling het gevolg. Zelfs mijn vrienden betrok hij hierin. Ben door een hel gegaan en nu nog. Heb nog een hele lange weg te gaan.

  Antwoord
 24. GeraldLorgo

  Many business proprietors ask for my recommendations of the very best telephone services, advertising suggestions, data backup services, etc. I’ve listed all my suggestions in this article, so please read it, and then bookmark it for long term use!

  The very best component about these get virtual sms number methods? Theyre inexpensive and simple-to-use. Company telephone systems are costly and dont provide you with the functionality you require. As a photographer on the go, you require an affordable solution that doesn’t need tons of function to established up. You just want to get calls and go!

  You get tons of great, totally free features and choices for performing/managing a great deal more such as a great deal more than the internet and it’s SO much less expensive (at least it is for me!). Becoming the ‘average guy’ I am, I don’t truly use all the features. Luckily, it’s pretty much a ‘set it up and forget about it’ type thing except that I save $40+/month w/ it!

  Which brings up updating the app; sadly with Aspect-loading it’s a onetime installation, you can’t update this way. But hopefully by then Amazon will have it built-in into their catalog. the only comment I have on that is they have applications already in the catalog inquiring to be updated that are not even available yet. Amazon requirements to step up their application library sport pretty terribly. I can’t even buy a non-totally free version of Indignant Birds.

  Before beginning with the benefits, let’s initial talk about what a digital address really is. A digital address or the digital workplace is an address that is not your personal, but you can employ it as your own. For example, you have started a new company and for the time you do not have any bodily deal with for your company, you might consider the choice of a virtual address.

  With the texting API facility, you can attain across to a number of recipients with just one SMS. You do not have to spend additional charges for using the SMS gateway.

  http://xn--80aaprn4a1b6d.xn--p1ai/user/JanellSchubert/

  Antwoord
 25. Jojo

  Ik heb dik 3 jaar een relatie gehad met een gediagnosticeerd NPS en PTSS er.

  Zelf ben ik zeer gevoelig en probeer voor iedereen goed te zijn.
  Mijn ex vriend heeft kanker gekregen en is inmiddels 2 jaar geleden overleden.
  Door hem herken ik ” foute mannen” nu meteen en ben met stomheid verbaasd hoeveel mensen
  aan deze idioterie lijden!
  Ik ben single en zie er goed uit en ik heb geen moeite om een man te vinden…echter ik val op intelligente mannen en dat komt mij soms duur te staan.
  5 weken geleden leerde ik een man kennen via internet en hij ” prees mij de hemel in”..
  Was stuk ouder dan mij maar zeer wijs en intelligent en charmant. Hij is miljonair en naar eigen zeggen ” erg verwend”…

  Hij wou erg snel voorruit in de relatie maar ik hield eerst de boot af omdat ik al een vermoeden had met een narcist van doen te hebben.
  Opeens gaf hij af op mijn uiterlijk en wou mij ” bijschaven” qua kleding, haarstijl, make up enz.
  Op een terras zittende haalde hij werkelijk iedereen naar beneden die voorbij kwam, en vond zichzelf waanzinnig goed!
  Toen we ergens gingen eten en de serveerster vroeg wat we wilden eten antwoordde hij: ” Ik wil dat en dat en dat en zo moet dat enz” De serveerster vroeg mij ” en u dan mevrouw? U moet toch ook iets eten?”….
  Toen eenmaal het eten werd opgediend (v)rat hij niet alleen van zijn eigen bord, maar ook de helft van de mijne ( ook dat is iets overeenkomstigs in gedragingen van een NPS er of kan zijn) en schrokkerig eten!
  Vanmiddag heeft hij mij wederom weer verteld wat er allemaal niet aan mij deugde.
  Ik pakte het kopje verkeerd…hield mijn glas niet vast volgens etikette.. ( ik weet hoe dat moet, maar ik wil mijzelf kunnen zijn bij een eventuele partner.
  Mijn kledij was niet goed enz enz

  Toen ik hem later belde om hem te vertellen wat mij niet beviel aan hem, werd meneer pislink en vertelde mij maar iemand te gaan vinden van mijn eigen niveau? Haha…
  Ben blij dat ik er snel achter ben, want rijk of niet….wat een vreselijk mens!
  Ik heb een ” goede leerschool ” gehad, en laat mij never en nooit meer de grond inpraten en dat zou een ander ook niet moeten doen!

  Antwoord
  1. Anoniem

   Jeetje, wat herkenbaar wat betreft commentaar op kapsel, kleding

   Antwoord
 26. Bas

  Iemand ervaring met narcisme op het werk?

  Antwoord
 27. T.Huisman

  Wou wel naar een andere plaats verhuizen, of naar het buitenland om het definitief achter achter te laten met die ervaringen. Dan zul je daar wel een baan moeten hebben en meer inkomsten moeten hebben. Zou de narcist je ook tot in het buitenland kunnen bezoeken, en dat je er weer aan vast zit. Het lijken wel pitbullterriers die je nooit loslaten. Dat ze dan uit zoeken waar je woont en zich dan opdringen en mooi voordoen en na een tijdje de bekende gifkikker weer boven komt. Heb ook geen connecties. Het is 1 n8merrie.Narcisme op het werk misschien zijn er sommigen wel in gespecialiseerd er over te weten ook mede door eigen ervaring. Ik zou weggaan en ook op you tube Angie Atkinson adviseert weg te gaan. Sam Vaknin zou alle negen kenmerken hebben van de n.p.s.zou ook de diagnose borderline hebben gekregen. Ze zeiden wel eens dat ie een zelfbenoemd narcist is. Ze zeggen dat borderline afneemt na het dertigste levensjaar en dat schematherapie lijkt te helpen en sommigen kunnen het overgroeien. Verder heb ik op you tube van Jenna Ryan gezien filmpjes en informatie over dit onderwerp, Sacha Slone en Sam Vaknin die het boek geschreven heeft van malligne selflove revisited. Niches of Narcissm en Monica Hoyt, en Kim Saeed met let me reach, Peace and harmony,op You tube geven informatie hier over van wat je van ze kunt verwachten en de red flags. Richard grannon Sparta met de witch doctor, dark tetrad persoonlijkheid de duistere drie eigenschappen van machiavellisme en psychopathie en narcisme. Megamelomanie hoogheidswaanzin. How the narcissist catch their victims by Dr. Sam. People who have poor boundaries or no boundaries who let everybody in or don”t know to let in or who not to let in. Lonely people, people who are lovehungry selfsacrificing people idealistic people people who are naive and trustfull. Kind people who are too good people who have desires and selfdoubt. . . .

  Antwoord
 28. Anna

  Ja, de reacties zijn overduidelijk
  Toch ben ik er een paar keer ingelopen, en niet zo zuinig ook. Ik ben nu 71 jaar en voor de 2e keer in een echtscheiding verwikkeld. Na diverse hulpverleners, psychiaters, psychologen, bij de GGZ, wilde ik nog altijd het goede blijven zien. Na een hartstilstand 1,5 jaar geleden en de blijvende gevolgen daarvan, de nare behandeling van mijn (bijna) ex, heb ik vorige maand mijn besluit genomen. Weg ermee. Hij is gepensioneerd verpleegkundige, zo een aardige man. Jaren samen gewoond, toen getrouwd, hij was de geweldige. Heeft al mijn spaargeld opgemaakt, etc. etc. Maar de conclusie is wel, dat mijn vader en ook mijn 1e echtgenoot zo waren. Je trapt steeds in dezelfde valkuil. Inderdaad, ze doen zich prachtig voor, maar wee als je met ze moet leven. Ik ga afwachten hoe dit afloopt, maar liever alleen op een houtje bijten dan nog een dag langer dan nodig met zulke mensen. Bah, dat er niets aan te doen is aan n.p.s.

  Antwoord
 29. Anonie.

  Ik geloof dat ik een narcistische zus heb, ze reageert in elk geval niet normaal.
  Toen mijn man stervende was vroeg ik haar om een oxazepam omdat ik zo zenuwachtis was, haar reactie was, was moet je daarmee die slik je normaal ook niet.
  Ze us bezeten van geld en schroomt ook niet als ze daar mensen voor op moet lichten.
  Ze heeft noout interesse getoond in mijn doen en laten ook niet als ik haar vriendelijk vroeg ergens naar te kijken, ze had nooit tijd of zin, zei altijd ja later.
  Als ze boos wordt ontploft ze, ze is verslaafd aan drank, ze heeft 2 kinderen en als die vroeger uit school kwamen lah zij bijna altijd in bed zich van geen kwaad bewust.
  Dit zijn maar enkele voorbeelden.
  Is hier sprake van een narcist?

  Antwoord
 30. monstYr

  Дoбpeйшего вpемeни сутoк!
  Новaя поpция свeжегo юмopa.

  _……__……._….____

  До тридцати лет женщина знает себе цену, а потом кто сколько даст

  ….____……_…….__…_……

  Caтиpа и юмоp Игopя Белых – https://www.instagram.com/p/B0sHVSbHPVs/ – кaждый дeнь новыe публикации

  ..

  Antwoord
 31. LarryIcodo

  Нет смысла и упоминать студентов кафедры «ТехБез» МИИТа! Экзамены и зачеты сдаются только нескромную плату для Сорокиной Екатерины Александровны.
  К.н. кафедры «ТехБез» МИИТа Сорокина Екатерина Александровна ничего не боится, потому что является фавориткой заведующего кафедрой – Аксенова Владимира Алексеевича

  Antwoord
 32. JamesDig

  published here hydraruzxpnew4af

  Antwoord
 33. KennethOrasp

  Звон в ушах и голове: причина, лечение – Ишемия головного мозга, Головная боль после удара: что делать

  Antwoord
 34. GordonFoupe

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *