Narcisme en relaties

Narcisme en relaties

Als je met een narcist samenleeft, dan zal dat niet gemakkelijk zijn. Narcisme en relaties…Soms lijkt het zelfs onmogelijk, maar sommige mensen kunnen er goed mee omgaan.

Narcisme.net 336x280

Je moet er alleen goed mee opletten dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Mensen met narcisme zijn alleen op zichzelf gericht. Wat je dan kunt doen is hem of haar verlaten en dan een eigen leven opbouwen, zodat je wel plezier kunt hebben en samen kunt leven met anderen. Als je met iemand met narcisme samen wilt leven dan vraagt dat een flinke investering. Je hebt hier echt veel energie voor nodig en dit kan emotioneel erg zwaar zijn. Je krijgt er namelijk niet altijd veel voor terug ook al stop je er nog zoveel energie en tijd in. Vaak is het zo dat de partner van de narcist er aan onderdoor gaat. De persoon met narcisme heeft dat vaak niet in de gaten en leeft ‘gewoon’ zijn leven. Dat is vaak ook de reden dat veel relaties stuk lopen. Narcisme en relaties kunnen echter soms wel samengaan. Als narcisten zelf maar in willen zien wat er gaande is en hier wat aan willen doen, anders kan het behoorlijk lastig zijn, zo niet onmogelijk.

 

Kunnen mensen met narcisme veranderen?

Het lijkt onmogelijk dat mensen met narcisme veranderen, maar zo is het niet. Als zij inzien wat er speelt dan kunnen zij veranderen, maar dat kost veel tijd en ook veel energie. Narcisme en relaties..het is een lang proces. Meestal wordt zo’n proces niet in gang gezet. Vaak wordt het advies gegeven om nu aan jezelf te gaan denken omdat de narcist niet kan of zal veranderen. Deze mensen zijn continu aan het liegen om hun zin te krijgen. Schuld bekennen doen zij niet, het is altijd een ander die het heeft gedaan. Zij maken nooit fouten, maar anderen wel. Dit gaat zorgen voor lange discussies en frustraties die niets opleveren, want diegene met narcisme zal volhouden dat hij niets heeft gedaan en dat jij fout zit. Als je hier mee om kunt gaan en je hebt de energie om hier wat mee te doen (of je kunt het gewoon laten voor wat het is, je kunt je erbij neerleggen), dan kun je misschien leven met iemand met narcisme. Veel partners van narcisten houden het even vol en gaan er dan aan onderdoor, omdat er nooit aan hen wordt gedacht of rekening met hen wordt gehouden. Het is eenrichtingverkeer, daar kun je narcisme goed mee vergelijken. Ga je er tegenin dan krijg je een botsing.

Narcisme.net posts bottom

11 Commentaren

 1. Mona

  Mijn vriend zijn ex-vrouw heeft bijna alle eigenschappen van een narcist maar er zal altijd een relatie blijven d.m.v. hun kinderen en co-ouderschap. Geen probleem voor mijn vriend en ik, we zijn daar heel duidelijk in en communiceren open en eerlijk naar elkaar toe. Maar als ‘stiefmoeder’ ben ik voor de ex een bedreiging. Mijn vriend en ik kunnen het dan ook niet goed doen in haar ogen en nu is ze zover dat ze de kinderen begint in te zetten en met advocaten te dreigen. Wat puur onmacht is want ze heeft geen enkel concreet punt. Maar het geeft wel aan tot hoever zij bereid is om te gaan en dat vind ik beangstigend. Ikzelf kan mij aardig weren en de situatie relativeren maar de kinderen zitten er tussenin, want zij stuurt hen nu aan in het maken van een keuze. (Helaas hebben de kinderen aangegeven dat ze liever bij ons zijn dan bij hun moeder) Ik denk en hoop dat de loyaliteitskwestie een stukje narcisme is want verder is ze echt wel zorgzaam voor ze. Dat mijn vriend een goede vader is beseft hij nu ook, gelukkig gaat hij niet meer af op haar negatief oordeel. Ook kan hij tot op redelijke hoogte de constante stroom van verwijten en terechtwijzingen van haar kant naast zich neer leggen. Maar hoe kunnen wij het beste omgaan met dit soort ‘terreur’, en hoe kunnen wij de kinderen het beste beschermen hierin?

  Antwoord
  1. Pom

   Is het niet beter om de kwestie daar te laten waar hij thuishoort? Tussen de twee exen? jij bent niet meer dan een stiefmoeder in deze. Je verhaal lezende lijkt het wel op mijn verhaal. Echter bleek naar verloop van tijd bleek dat de man met wie ik de relatie had de echte narcist was en niet zijn ex (zij was druk bezig met haar eigenwaarde weer op te bouwen en verder te gaan zonder hem).
   Laat je niet voor zijn karretje spannen. Het is een kwestie die zij onderling moeten oplossen.

   Antwoord
 2. Nicole

  Ik ben 12 jaar, bijna het hele leven van mijn dochter alleen geweest met haar.
  Tot ik mijn huidige partner ontmoette.
  Hij droeg mij op handen en alles was koek en ei.
  Totdat ik besloot bij hem in te trekken.
  Ineens was het zijn huis,zijn regels.
  Als mijn dochter niet in het gareel liep werd ze letterlijk uitgekafferd!
  Ik heb hulp ingeroepen en dat is zover gekomen dat mijn dochter met 14 jaar
  werd opgenomen in een psychiatrische instelling metg een depressie en suicidale uitingen..
  Nu is zij sinds 3 weken weer thuis.
  Ik ben in de tussentijd gaan regelen.
  Uitkering, nieuwe woning enz.
  We wachten nog steeds op een nieuwe woning maar ik zie nu al dat het weer bergafwaarts gaat.
  Je kunt zoveel hulp inroepen als je wilt, een narcist is en blijft een narcist
  en je kunt beter vluchten!

  Antwoord
  1. Pegstar

   Beste Nicole,

   Wat een nachtmerrie word je leven dan opeens. Maar er zijn lichtpuntjes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Zoek zelf hulp om het te verwerken. Het is gewoon te zwaar en te ingrijpend in je leven geweest. De kans dat je een trauma hebt opgelopen is groot. Dat kan behandeld worden.
   Als hij nog pogingen doet om contact te zoeken, bewaar dan alles wat hij schrijft. Zoekt hij verder nog confrontaties met je, waarschuw dan de politie, zeg dat je bang bent, zodat ze weten dat ze meteen moeten komen als hij komt opdagen. Verbied hem elke vorm van contact met jou of met je dochter, mocht hij zich hier niet aan houden, bel dan ook meteen de politie. En laat hem weten dat je dit zal doen.
   Je dochter heeft het zwaar, maar jij ook. Het is vreselijk je kind te zien lijden. Door aan jezelf te werken middels therapie word je sterker en kun je haar er beter uittrekken. Dat is namelijk wat ze van je vraagt. Maar daarvoor zal je eerst de sluier van je eigen leven moeten halen. Zodra je volledig bewust word van je eigen pijnen en ze kunt gaan genezen, word je helderder en weten kinderen dat ze je kunnen vertrouwen en dat ze op jou kunnen leunen en kunnen zij weer op zichzelf gaan vertrouwen. Het is denk ik vervolgens belangrijk dat kinderen begrijpen waarom de dingen zo gegaan zijn. Veel uitleg helpt, als het kind er klaar voor is. En de zekerheid dat de moeder nu goed voor zichzelf en voor het kind zorgt.
   Uit ervaring weet ik hoe zwaar je belast wordt door deze gestoorde mensen. Kies voor het leven, voor jezelf en je dochter. Je komt er wel doorheen. Gun jezelf de tijd om het te verwerken. Stapje voor stapje zal het beter gaan. Hoe dichter je bij jezelf terug mag komen, hoe sterker je wordt.
   Zoek mensen om je heen die je vertrouwd en die je kunt inschakelen als je bang bent of in paniek raakt. Doe het niet alleen. En laat ze lezen wat deze ziekte inhoudt. Dan weten ze waar het over gaat. Mensen kunnen zich vaak geen voorstelling maken van zo iemand. Of zitten zelf in zo’n situatie, ouders, andere familieleden en houden de boel in stand en willen niet zien hoe erg het eigenlijk is.
   Succes

   Antwoord
 3. Saskia

  Het is heel lastig als je enig kind bent, je vader is overleden en je moeder een narcist is. Om mijn moeder er op te wijzen dat is heel d’r leven een narcist is gelooft ze toch niet. Om haar in de steek te laten wil ik eigenlijk niet maar is moeilijk om goed mee om te gaan.

  Antwoord
 4. FirstBryon

  I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you
  can earn additional cash every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra money, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

  Antwoord
 5. Jumifem

  Ík ben in oktober gescheiden van mijn man. Pas sinds een bezoek aan psycholoog vielen alle puzzelstukjes voor mij op zijn plek, autistische trekken zijn aan de orde en voor mij ligt er nog veel meer herkenning in een narcistische stoornis. Alles ligt een mij en mijn ex gunt mij niks. Omdat er kinderen in het spel zijn schildert hij mij heel negatief af ook bij anderen, terwijl ik hem als vader niet afval. Omdat ik weet dat ik doordat we kinderen hebben we nog niet van elkaar verlost zijn, zou ik graag tips willen ontvangen hoe hier mee om te gaan? Wat en wie kan me hierin helpen?Mijn ex voelt zich zeer gauw tekort gedaan en lapt de gemaakte afspraken omtrent de kinderen aan zijn laars, hij is erg onvoorspelbaar in zijn gedrag. Vind ik erg lastig mee om te gaan…

  Antwoord
  1. Swissie Carine

   Geachte,

   Bij Bol.com Prachtige educatieve boeken te kopen over NARCISME

   Ik heb dit gedaan, Toppie,

   Hoogachtend,

   Swissie Carine

   Antwoord
 6. Swissie Carine

  Ik zit ook in zo een relatie, eigen schuld dikke bult,

  Antwoord
 7. Alias

  @Mona
  Net als jouw vriend heb ik nu een ex die niet alleen narcist is, maar zelfs seksueel narcist. Ik was 22 jaar met haar samen en ik ben er bijna aan onderdoor gegaan. Daarbovenop ben ik hoogsensitief, waardoor bijna alles tig keer vergroot wordt. Dus ook de pijn en alle andere gevoelens. Juist als je in een periode bent in je leven waarin je de gaven van het aanvoelen aan het verbeteren bent en dus behoefte hebt aan bevestiging, is dit een zeer wrede werkelijkheid.
  @Jumifem
  Het enige dat voor mij werkt is via de advocaat. Er zijn geen afspraken te maken; communiceren en redeneren is niet mogelijk en alles is altijd mijn schuld. Aan schulderkenning doen ze niet. Afstand, afstand en nog eens afstand. Onmogelijk als je zakelijk en kindsgewijs aan elkaar verbonden bent.

  Antwoord
 8. sad

  Helaas probeer ik los te komen uit een narcistische relatie en blijft hij me lastig vallen.
  Liefde gaf hij niet, enkel als ik hem liet vallen dan zou hij het plots kunnen
  Ik ben te moe, uitgeput door zijn gestalk en moet mezelf terug vinden. Heb boeken gelezen over narcisme, psycholoog en dokter maar hij blijft me pushen en lastig vallen. Wanneer vind ik rust

  Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *