Narcisme behandeling

Narcisme behandeling

Stelt u zich zelf de vraag of er een narcisme behandeling bestaat? Door de behandeling moet de narcist veranderen, maar kan een persoon zomaar veranderen van persoonlijkheid? Aangezien een narcist vindt dat hij beter is dan de rest in de wereld en zo verliefd is op zichzelf, zal deze niet zomaar veranderen. Een narcist vindt zelf namelijk dat hij perfect is en verander zo iemand maar eens, want hij vindt namelijk dat er niets aan de hand is!

Narcisme.net 336x280

Narcisme behandeling: onderzoek

Aangezien narcisme veel voorkomt bij mensen in onze samenleving, is hier al veel onderzoek naar gebeurd. Dergelijke onderzoeken hebben ook al een aantal zaken uitgewezen. Een van die zaken is dat narcisme niet genezen kan worden. Als een narcist wilt meewerken en inziet dat er wel degelijk een probleem is, zal hij zich anders moeten gedragen. U zal zelf ook wel weten dat het gedrag van iemand niet zomaar veranderd kan worden.

Narcisme behandeling: therapie

Omdat een narcisme behandeling niet zo gemakkelijk gaat, moet er gezocht worden naar een goede narcisme behandeling. Aangezien narcisme een gedragsstoornis is, kan dit niet zomaar met medicijnen opgelost worden, want je kan niemand zijn gedrag zomaar veranderen aan de hand van medicijnen. Daarom gaat een narcist beter in therapie voor een goede en blijvende narcisme behandeling.

Narcisme behandeling: therapie met goedkeuring

Als een narcist een therapie gaat volgen, moet dit gebeuren met goedkeuring van de narcist. Een narcisme behandeling via een speciale therapie zal geen effect hebben als de narcist zelf geen therapie wilt volgen. Ook moet een narcist beseffen en begrijpen dat zijn gedrag en mentaliteit verkeerd is. Vooraleer deze zaken niet gebeuren, kan een therapie geen oplossing bieden als narcisme behandeling.

Narcisme behandeling: therapie zonder goedkeuring

Een narcist kan uiteraard wel in therapie gaan zonder dat hij dit goedkeurt, hij gaat dan in therapie omdat hij moet, bijvoorbeeld van zijn partner. Via deze manier kan de therapeut de narcist misschien doen inzien dat zijn gedrag verkeerd is. Als dit lukt tijdens de therapie, is dit goed nieuws. Op die manier kan de therapie ook een goed effect hebben, want dan kan de behandeling steeds verder gebouwd worden op hetgeen reeds verkregen werd.

Narcisme behandeling: therapie helpt

Uit onderzoek is gebleken dat een narcisme behandeling via therapie wel degelijk werkt. Wel vergt dit enige inspanning van de narcist en is de narcisme behandeling niet altijd even gemakkelijk, want een narcist moet namelijk inzien dat hij al heel zijn leven verkeerd bezig is. Hij zal ermee moeten leven dat hij niet de beste ter wereld is en hij zal ook moeten accepteren dat hij een narcist is. Dat is de basis om te starten met een goede therapie. Daarbij komen nog enkele belangrijke zaken om een succesvolle behandeling af te werken, zonder te hervallen in het narcisme. De narcist moet zichzelf namelijk veranderen en hierbij ook gelukkig blijven, niet voor even, maar voor heel zijn leven! Een aanpassing in het gedrag is voor niemand gemakkelijk, dus ook niet voor een narcist. Daarom is het mogelijk dat een narcisme behandeling via therapie een hele, lange tijd duurt alvorens deze succesvol is.

Narcisme.net posts bottom

25 Commentaren

 1. Lotte

  Goede informatie! Ik snapte het goed bij het maken van mijn presentatie! Bedankt!

  Antwoord
  1. jan

   Dag Lotte, inderdaad vond ik ook

   Antwoord
   1. Honk

    Rt lotte en jan! thnx

    Antwoord
 2. peter klein

  Zie http://tinyurl.com/p796dz3 Een narcist die geen therapie wil, zal erin leren nog succesvoller te worden.
  Geweten en zielsbewustzijn zijn nauwelijks over te brengen. En de narcist wil het niet, want dan moet ie zijn ‘succesvolle’ leven in twijfel gaan trekken. En zelftwijfel is het laatste wat de narcist wil, omdat ie dat -zijn inhoudsloze ik- juist met al zijn narcistische middelen probeert af te schermen.

  Antwoord
 3. Sabine

  Mijn vriend Alex (…) is een narcist. Het is heel moeilijk om dat te accepteren want veranderen zal hij nooit.

  Antwoord
  1. Julia

   Dag Sabine,
   Mijn vriend is ook een narcist. Ik vind het erg moeilijk om dit te accepteren. Heb je tips? Hartelijke groeten, Julia

   Antwoord
 4. Hanneke Moonen

  Sinds gisteren heb ik een petitie aangemaakt over emotionele mishandeling .
  De info is mooi en overzichtelijk maar er zijn nog steeds zaken die niet opgelost kunnen worden voor de slachtoffers .
  Aangifte bijvoorbeeld .
  Emotioneel geweld valt voor de wet onder huiselijk geweld en dat is net zo strafbaar als lichamelijk geweld .
  Als we bloed en blauwe plekken hebben is het is o moeilijk maar emotionele mishandeling is bijna niet aan te tonen .
  Onder andere op dit punt moet er iets te veranderen zijn .Maar ik kan dat niet alleen . Dus mijn vraag is ,
  Mag ik hier de Link geven van de petitie en vragen om zoveel mogelijk ondertekenaars ? Het mag ook anoniem Met vriendelijke groet Hanneke Moonen

  Antwoord
  1. Brigitte Karwoczik

   Ja ik ga mee in anomien.
   Maar wie oh wie staan er werkelijk klaar??
   Ik zou graag site willen
   Met wat te doen
   Symtonen is al wat erg duidelijk is

   Antwoord
 5. Beau

  Beste…ik ben t volledig met u eens dat emotionele vermorzeling net zo bestraft moet worden als lichamelijke kwetsures. …mijn medewerking heeft u volledig…Mvg b.e. brands uit Maastricht. ..0683940974

  Antwoord
 6. Carolien

  Mijn 2 van 11 en 13 hebben een narcistische vader geestelijke mishandeling is net zo erg kon het maar bewezen worden iedere week weer die teleurstelling afwijzing

  Antwoord
 7. Maria

  Graag namen en url’s van therapeuten die capabel genoeg zijn om narcisten de zeggen te willen veranderen, te doorzien op congruentie en als blijkt dat iemand echt wil, daar ook een follow up aan kunnen geven en door kunnen pakken. Echt waar nergens een therapeut hiervoor te vinden.

  Antwoord
  1. Tanja van't Veld

   De enige therapeut is God. Daar je heil vinden, ook voor jezelf en je evt zonden

   Antwoord
   1. LG

    Mijn ex partner was een gelovige Narcist, uiteindelijk won het Narcisme, en ze deed alles was god verboden had.

    Antwoord
 8. Tanja van't Veld

  Al je wedergeboren christen bent…niet mee gaan in de hype rondom narcisme…je begrijpt immers het wetenschappelijke als het geestelijke aspect…bid om wijsheid….daarna pas spreken…

  Antwoord
  1. Anoniem

   God liet mij zien…er zit een pantser rondom het hart…om alle negativiteit buiten te houden…De reacties bereiken alleen het buiten-ego. De narcist is eveneens een slachtoffer van een generatievloek…Niet je richten op de narcist…wat doe jij om Jezus te volgen…als dat in orde is, volgt de narcist….

   Antwoord
 9. Tanja van't Veld

  De naam van onze genezer Jezus lees ik hier niet. Enkel de goedkope optie om je heil bij een therapeut te zoeken…Terwijl je zelf de keuze hebt gemaakt om in de valkuil van de narcist te trappen…je bent zelf echt niet volledig vrij te pleiten…Zult zelf rein moeten leven om dicht bij God te leven…
  Dit geldt voor wedergeboren christenen

  Antwoord
 10. Narretje

  Ik ben hier misschien niet welkom, maar ik ben afgelopen weekend achter gekomen dat ik ZELF een narcist ben. Ik merkte het aan mijn gebroken relaties, mensen die ik heb voorgelogen met mn fabeltjes waar zij zonder twijfels intrapten. Alles omvattend wat een narcist is, heb ik ook. Ik erken dat mijn moeder een narcist was, en ben erachter gekomen dat zij deze stoornis ook aan mij heeft ‘geschonken’. Ik voelde al een hele lange tijd dat er iets niet klopte met mij, maar ik kon het niet plaatsen, omdat ik het niet zag. Ik dacht altijd dat ik goed bezig was en dat ik de beter was dan anderen. Gaf altijd aan wie dan ook kritiek op een subtiele manier. Datzelfde deed ik bij mijn vriend die oprecht van mij houdt. Ik ben hem bijna kwijtgeraakt, en om een lang verhaal kort te maken zag ik IN waar ik al die tijd mee bezig was. Manipulatief als ik maar wezen kon met mijn slinkste psychopatische speletjes en het leek wel alsof ik erop kickte. Wij zien onze partners al een soort van infuus, en zuigen hen helemaal leeg. Ik ben tot inkeer gekomen en ik verafschuw deze kwaadaardige stoornis enorm, ik heb inmiddels ook al prof hulp gezocht om mijn EIGEN leven weer terug te krijgen. Ik had nooit rust in mn hoofd, was altijd bezig met wedijveren. Dit is niet wie ik ben, maar ik ben zo gevormd. Maar dan alsnog HET IS GEEN EXCUUS. Het verleden heeft mij beschadigd als het gaat om incest, geestelijk/lichamelijk mishandeld te zijn, en verkrachtigen die in mijn jeugd hebben plaats gevonden. Ik kan de schade niet ontkennen, maar het ontwikkelde naar een muur van narcisme en dat heeft mijn leven lang beinvloed.
  Ik ben dit ziekelijke gedrag spuugzat, want nu snap ik ook waarom niets werkte in mijn leven, en waarom ik NOOIT gelukkig was, maar wel deed alsof. Narcisten zoals ik verdienen een Oscar. We zijn de beste acteerders en zelfs hoge piefen trappen erin. Maar ik…. ik ben deze hele stoornis die OOK MIJN LEVEN verziekt, gewoon zat.
  Voor de mensen die met narcisten gerelateerd zijn (en narcisten die niet willen inzien dat ZIJ de sabotages zelf zijn), kap met deze mensen en verbreek elke contact. Op welk gebied dan ook !! Ik mag dan wel zeldzaam zijn dat ik toegeef dat ik het ben, maar ik wil mijn eigen leven terug. Ik zie toch zelf wat voor schade ik aanricht bij mensen die geen vlieg kwaad doen zoals mijn vriend. Gelukkig is hij bij mij gebleven, en zal ook tijdens mijn schematherapieem zijnj steyn geven. Uiteindelijk zal ik deze strijd ZELF aanvechten om mijn ware identiteit terug te halen. Kostte wat kost, ik ga ervoor. En mensen die met narcisten samen leven, maak dat je wegkomt. Ik heb het geluk dat mijn vriend in mijn genezing en herstel gelooft, en zet mij voor de volle 100 proccent in om uiteindelijk het geluk tegemoet te komen. Ik kan nog veel meer schrijven, maar zo lang een narcist niet wilt inzien hoe vernietigend hij/zij is, dan is het een gebed zonder einde naar de naasten toe. En IK kan het weten… als ik straks ook weer een stap verder ben, ben ik ook bereid mijn schuld op te biechten naar vrienden die gekrenkt heb. Dan maar met volle schaamte de confrontatie aangaan, maar die verntwoording zal ik dragen. Was natuurlijk allemaal mijn eigen schuld. Maar met mijn voortzetting zal ik bewijzen dat narcisten (als zij dat willen) kunnen veranderen. Het verleden kan ik niet meer veranderen, maar de toekomst wel. En dat zal ik bewijzen ook. En als alles weer de goede kant opgaat, wil ik zelfs een netwerk openen voor mensen die nog met narcisten samenleven en geen uitkomst meer zien. Ik als (ex-)narcist zal hen op attenderen waar de narcist van houdt om te doen en hoe ziek dat is. Daarna zal ik een boek schrijven, want ook ik heb heel veel verwoestingen aangebracht. En ik zal ze daar allemaal 1 voor 1 in uitleggen hoe ik als narcist te werk ging om de wereld om mij heen te overtuigen. Dit is gewoon meer dan een ziekelijke stoornis. Je zou haast zeggen dat het entiteiten zijn die naar de wereld zijn gekomen (gehuisd in mensen met een hoge intelligentie of een oogverblindende schoonheid van buiten) om de maatschappij helemaal te vernietigen. Poeh, ik wil nog meer schrijven wat de exacte tactieken zijn van een narcist, omdat ik er alles van weet. Het verschil is wel dat ik een verschrikkelijke afkeer heb van deze psychopatische zieke gedrag die ik bij mezelf zie, en dat ik nuet alleen mijzelf daarmee verwoest, maar ook anderen die juist het beste met mij voor hebben.

  Antwoord
  1. fsrzerzer

   amai knap dat je dat zelf allemaal kan zeggen. Voor de spiegel staan en weten en zien wat je doet kan je alleen maar een leerproces geven om het beter te doen. Super van je echt ik denk dat je als narcist het heel heel moeilijk hebt gehad met je eigen ego onder ogen te zien en ik vind dat knap dat jij dat kan.

   Antwoord
  2. Sander

   Ik vind het echt geweldig knap dat je zelf hebt ingezien waar je mee bezig was. Net zo knap en inspirerend vind ik het dat je het hier hebt opgeschreven. Wat ik me afvraag: heb je als narcist inwendig een continue strijd tussen je echte zelf en je nep zelf of heeft het nepzelf dusdanig de overhand dat er eigenlijk nooit ruimte is voor zelfreflectie?

   Antwoord
  3. Anoniem

   hartelijk dank voor het delen van je verhaal- zou graag in contact komen met jou
   mijn nr is 06-51813349

   Antwoord
  4. Arnold

   Het is jaren geleden dat je dit schreef. Maar beste Narretje: als ik dit verhaal van jou lees, dan denk ik persoonlijk niet aan narcisme, want ik merk bij jou zoveel zelfhaat en zelfveroordeling. De tranen springen in mijn ogen, want ik vind het heel voor jou als ik lees hoe jij jezelf afkraakt.

   Ik wil wel geloven dat jouw gedrag veel kenmerken heeft van narcisme. En het kan dat je kenmerken hebt van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

   Maar zou het kunnen zijn dat je geleerd hebt om je zo te gedragen. Dat je het gedrag van jouw moeder hebt gekopieerd omdat je hoopte dat ze jou dan zou accepteren?

   Ik heb zelf overigens ook therapie voor persoonlijkheidsstoornissen gehad en in mijn groep zat iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Destijds had ik vooral met haar problemen, vooral omdat ze onder het mom van “ik wil gelijkwaardig behandeld worden” allemaal privileges opeiste en als ze kritiek kreeg op haar gedrag, kwam het gewoon niet bij haar binnen. Alles interpreteerde ze op een manier zoals zij het zelf wilde horen.

   De behandeling was voor haar erg zwaar. Als ik er nu achteraf op terugkijk, vind ik het des te meer bewonderingswaardig dat ze toch die behandeling vol bleef houden. Ik heb totaal geen hekel aan haar. Ze is wel heel egocentrisch en moeilijk in de omgang, omdat ze altijd haar gelijk wil afdwingen en niet wil/kan beseffen dat ze met haar dominante gedrag mensen kan kwetsen. Maar ik kan haar in haar waarde laten zoals ze is, want ondanks haar narcisme had ze ook een zorgzame kant en kon ze oprecht betrokken zijn met een ander … zolang het maar past in haar belevingswereld.

   Echter zoiets als wat jij hier schrijft, dat zou ze NOOIT doen. Ze zou misschien een paar dingen kunnen toegeven die ze beter had kunnen doen, maar dan zou ze meteen een hele reeks dingen opsommen waarin ze wel goed is en hunkert ze naar erkenning daarvoor.

   Antwoord
 11. Piet

  Het verhaal van Narretje is geweldig en moedig. Wonderlijk hoe ze zichzelf in de spiegel kon kijken en naar herstel zocht, ermee bezig is. Ook geweldig van haar vriend die trouw bleef, dat is echte liefde. Ik wens beiden heel veel zegen, sterke en geluk.
  Graag nader contact als je zelf wil via 06-44542496

  Antwoord
 12. Kris

  Schoonzus heeft al meer dan 3 jaar relatie met iemand met beschreven pathologie. Al tientallen keren beloofd niet meer te drinken, dat hij zijn gedrag gaat veranderen …. niks van te merken, gebruikt veel hoovering, overdreven fake posts op FB om zijn ideale leven krampachtig wereldkundig te maken … Therapie wil hij niet want de zorgverlener stelt te kritische vragen – zit nu aan de pillen maar ik geloof niet dat pillen het gedrag van iemand kunnen veranderen …. ondertussen is het weer wachten tot de volgende uitbarsting.
  Wat ik niet begrijp: schoonzus blijft er in geloven dat hij (nog eens) gaat veranderen … naief …. ze hebben allemaal één ding gemeen: alles faken en shiny happy family projecteren naar de buitenwereld toe ….

  Antwoord
 13. Vincent

  Ikzelf bent tot conclusie gekomen dat ik narcist ben.. ik wil me laten behandelen.. ik besef dat ik de mensen rondom mij kwets. En zelf verlies.. ik moet dit doen om mijn entourage gelukkig te maken.. Yes i can!!!

  Antwoord
  1. Frans

   Hi Vincent, hier een medestander en ook (verborgen) narcist. Pas sinds kort is ook het kwartje bij mij gevallen. Ik deed en dacht exact de dingen die een verborgen narcist ook doet. Manipuleren, gaslighting, aandacht opeisen, jaloezie, beter weten, vreemdgaan zonder berouw, overmoedig/lui, etc. Ik schaam mij er inmiddels dood voor, want het is ziekelijk gedrag. Hiervoor ga ik schematherapie volgen. Veel succes.

   Antwoord

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *